Hier moet je op letten bij het plaatsen van een dakraam

Thierry de GraafAan de achterzijde van een woning kun je vaak gemakkelijk een dakraam plaatsen of laten plaatsen. Aan de voorkant van de woning is dit soms een ander geval. Het kan zijn dat je hiervoor namelijk een vergunning nodig hebt. Check dus altijd eerst hoe dit zit bij jouw gemeente voordat je aan de slag gaat.

Keuzes in afmetingen en hoogtes

Bij het plaatsen van een dakraam kun je kiezen voor enkele of meerdere dakramen. Patrick geeft hierbij als tip om te kiezen voor een dakraam dat tenminste even groot is als 15% van de vloeroppervlakte van je ruimte: zo weet je zeker dat je voldoende daglicht binnenhaalt. Een dakraam wordt meestal geplaatst op 90 cm vanaf de grond. Op deze manier kun je namelijk nog uit het raam kijken vanuit de ruimte. Heb je echter te maken met houten balken in de constructie van het dak, zoals je op onderstaande foto’s ziet, dan moet je hiervan afwijken. Houd voor de afstand van de buitengevel altijd een afstand van minimaal drie dakpannen. Dan weet je dat je altijd goed zit en alles intact blijft. 

Voor de gevorderde klusser

Wil je een dakraam plaatsen dan kunnen de gevorderde klussers dit zelf doen. Patrick van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven laat in onderstaande video zien hoe je dit stap voor stap doet. Heb jij twee linkerhanden, dan kun je natuurlijk advies laten inwinnen en een monteur inschakelen die dit voor je plaatst. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment