‘Het was gruwelijk’: flatbewoners Valencia totaal overrompeld door vuurzee

Thierry de GraafVolgens Spanje-correspondent Richard Hogenkamp zal het nog wel enige tijd duren voordat het beeld over het aantal slachtoffers compleet is. “Het is nog niet duidelijk wanneer reddingswerkers veilig naar binnen kunnen. Het gebouw is heel groot, dus het kost ook nog veel tijd om alles te onderzoeken.”

De brand brak rond 17.00 uur uit in het complex dat uit twee flatgebouwen bestaat. Bewoners van de flat moesten in allerijl het gebouw verlaten, en zijn verbijsterd over de snelheid waarmee het vuur om zich heen greep. In een half uur tijd stond het gebouw in lichterlaaie.  

Onder de vermisten is een stel met twee kinderen: volgens lokale media een jongetje van 3 en een baby van twee weken oud. Ze zouden niet meer op tijd weg hebben kunnen komen.

“Het was gruwelijk”, zegt een bewoner die het pand op tijd kon verlaten tegen Spaanse media. “Iedere tien minuten was nieuwe verdieping aan de beurt, het stopte maar niet.”

Schreeuwen op balkon

Een man en een vrouw moesten rond 18.00 uur hun balkon op te vluchten, op de zevende verdieping. Ze schreeuwden om hulp, en droegen sjaals en wollen mutsen om zichzelf te beschermen tegen de hitte van het vuur. 

Een brandweerman in een hoogwerker kon de twee water geven, en spoot hun balkon en henzelf nat om ze te beschermen tegen het vuur. Ondertussen vielen branden gevelplaten naar beneden. Maar tegen 20.00 uur konden ze worden gered.

De krant Las Provincias schrijft over Julián, conciërge van het gebouw. Hij ontdekte al snel dat er iets aan de hand was en ging van deur tot deur om iedereen te waarschuwen. “Dat dat hij bij zoveel mogelijk mensen”, zegt bewoner Manuel. “Dankzij hem zijn veel mensen gered.”

Volgens Spaanse media is de brand waarschijnlijk op een balkon op de vierde verdieping van de hoogste van de twee flats begonnen. De oorzaak is niet bekend. De brand kon zich snel verspreiden als gevolg van een combinatie van harde wind en brandbare kunststof materialen die in de gevel verwerkt waren.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment