Zo zegt een panellid: “Ik loop een blokje om voor jongeren of kinderen, voordat er een rotje naar je toe wordt gegooid.” En een ander vertelt: “Ik voel me onveilig op straat. Ik word heel nerveus van het knallen, dat nu al is begonnen.”
Al sinds oktober
Onder mannen komt dit gevoel van onveiligheid een stuk minder vaak voor, van hen voelt 29 procent zich onveilig.
Al duurt het nog even tot het oudejaarsavond is, veel mensen hebben al veel eerder last van vuurwerk. Sommige mensen geven zelfs aan dat het in hun buurt al sinds oktober wordt afgestoken.
Dieren
Gemiddeld heeft 55 procent in de periode vóór en ná de jaarwisseling (dus buiten de toegestane afsteekperiode) behoorlijk last van vuurwerk. Dat komt vooral door de harde en vaak onverwachte knallen, waar zowel mensen zelf als hun huisdieren van schrikken.
Zo schrijft een panellid hierover: “Ik heb een hulphond en ik ben wel een beetje bang om met mijn hulphond naar buiten te gaan op sommige momenten.” En een ander zegt: “Onze hond wil eigenlijk al vanaf september niet meer naar buiten.”
Vuurwerkverbod
Veel mensen willen dan ook aanvullende maatregelen om overlast en schade door vuurwerk tegen te gaan. Zij hopen veelal op een betere naleving van de regels, door meer grenscontroles op illegaal vuurwerk (52 procent) en betere handhaving (51 procent).
Maar ruim de helft (55 procent) wil nog verdergaan en is vóór een algeheel vuurwerkverbod op kopen en afsteken van vuurwerk door consumenten. Naast overlast en ongelukken is ook de druk op de hulpdiensten daar een veelgenoemd argument voor.
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd van 1 t/m 5 december onder ruim 22.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 42.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!