Van Zessens podcast verschijnt niet toevallig op tweede pinksterdag. Christenen vieren dit weekend dat de heilige geest zich over hen heeft uitgestort. Dat betekent volgens gelovigen dat je een stukje God in jezelf mee- en uitdraagt. “Voor mij was Pinksteren altijd heel belangrijk, ik ging ook altijd naar het christelijke festival Opwekking. Nu is het gewoon een lekkere dag vrij.”
De Pinksterconferentie Opwekking is een jaarlijks festival voor jonge gelovigen. Dit jaar kwamen er ruim 60.000 mensen op af. Ook in het buitenland is het evenement populair en kijken mensen online mee.
Jeruzalem van het noorden
Als kind leerde Van Zessen dat mensen uit zichzelf slecht geboren worden en als christen alleen goed doen, doordat God door hen heen werkt. “De boodschap was dus over het algemeen vrij zwaar, al was er in ons gezin wel wat meer blijdschap rondom het geloof.”
Ze hoorde bij de hervormde kerk, stroming Gereformeerde Bond. “Je gaat twee keer op een zondag naar de kerk, in de kerkraad zitten alleen maar in het zwart geklede mannen en ook de dominee is altijd een man en in het zwart.”
Die kerk was bepalend voor Van Zessens leven: “De kerk zit in alles. Het gaat over welke tv ik mocht kijken, hoe ik naar vriendjes en verkering keek. Welke muziek ik luisterde, naar welke scholen ik ging, wie mijn vrienden waren zelfs.”
Inmiddels werkt Van Zessen al jaren bij verschillende radiozenders, maar radio luisteren was heel lang allesbehalve vanzelfsprekend. “Pas vanaf mijn tienerjaren ging ik ook naar andere muziek luisteren dan kinderliedjes van Elly en Rikkert en reli-pop van Hillsong. Daar werd wel met achterdocht naar gekeken. Liedjes over liefde en relaties en seks, dat was niet de bedoeling, daar moest je dan de veilige weg in kiezen.”
Lange tijd zag Van Zessen zichzelf echt als christen. “Voor mijn gevoel ben ik dat ook heel lang gebleven.” Een gesprek met haar broer over de dood van haar oma was een breekpunt. “We hadden het erover waar oma nu zou zijn. Toen mijn broer zei dat hij dacht dat het wel klaar is als je dit leven hebt geleefd, dacht ik, shit. Ja, dat kan inderdaad, dat dit het is. Voor het eerst ging dat helemaal door mij heen.”
Tot die tijd was het voor haar overduidelijk dat God er was. “Opeens ging ik nadenken over hoe ik mij tot hem verhoud. Toen bedacht ik dat het misschien helemaal niet zo is zoals ik het altijd geleerd heb.”
Tussen dat moment en het maken van de podcast zat drie jaar. “Ik moest toen echt even tot rust komen en heb alles helemaal losgelaten. Daarna pas begon het te borrelen. Ik wilde mijn geloof niet zomaar loslaten, dat doet geen recht aan die dertig jaar investeren en zoveel Bijbelstudies.”
Naar eigen zeggen wilde ze haar twijfel net zo serieus nemen als het geloof in haar jeugd. “Ik wilde weten of andere mensen dezelfde eenzaamheid ervaren als je het even helemaal niet meer weet.” Ze sprak daarom met christelijke vrienden, afhakers, mensen die twijfelen en haar ouders die nog geloven. “Ik wilde weten of er nog wat over was van mijn geloof. Kan ik nog terug? En zou ik dat willen?”
Een hele generatie gelovigen
Van Zessen denkt dat haar podcast heel herkenbaar is voor haar generatie gelovigen. “Het kan heel fijn zijn om het verhaal te horen van iemand die niet boos is. Ik ga niet het geloof bashen ofzo.”
Tegelijkertijd is ze naar eigen zeggen niet blind voor hoe het geloof haar op sommige vlakken ook beschadigd heeft. “Als je op jonge leeftijd leert dat wat jij wilt, niet goed is. Je wilt bijvoorbeeld een vriendje en daarmee zoenen of seksen en je weet dat dat niet mag. Omdat je dat telkens hoort, ga je in tegen je gevoel en leer je dat dat is wat God van je vraagt. Als ik daaraan terugdenk, maakt me dat wel verdrietig.”
Met haar podcast hoopt ze christenen aan het denken te zetten. “Mijn grote wens is dat christenen die luisteren meer zachtheid kunnen opbrengen voor familie of vrienden die hard aan het twijfelen zijn. Daar mogen we met liefde en niet met afkeuring naar kijken.”
Want meer begrip is volgens haar belangrijk. “Als je niet meer gelooft, is het heel erg moeilijk om je weg te vinden. Ik hoop op herkenning en erkenning dat je niet alleen bent hierin.”
Eenzaam
Zelf voelde Van Zessen zich vaak alleen in haar zoektocht. “Maar ik zeg ook tegen bijvoorbeeld mijn ouders: weet dat ik ook een hele gelukkige vrouw ben en dat het goed met me gaat.”
Haar eenzaamheid zit ‘m naar eigen zeggen meer in het zweven tussen twee werelden. “Je kunt nooit meer terug, want dat past niet meer. Maar je draagt wel heel veel mee wat mensen in je nieuwe omgeving niet begrijpen. Dat ergens tussenin zweven is best wel alleen soms, maar door de podcast wel minder.”
Over God en het geloof twijfelt Van Zessen nog steeds. “Die hele vraag of God dan eigenlijk wel bestaat, daar ben ik helemaal nog niet aan toegekomen. Ik wil dat nog verder onderzoeken.”
De eerste twee afleveringen van Kind van God staan vanaf vandaag online. In totaal zijn er zes afleveringen, elke maandag komt er een nieuwe online.