Haagse burgemeester wist niet van oproep tot geweld Eritreeërs

Thierry de GraafIn een verslag aan de gemeenteraad schrijft Van Zanen vandaag dat de politie wel op de hoogte was van ‘twee online-video’s’ waarin werd opgeroepen om geweld te gebruiken. Een dag voor de bijeenkomst werd iemand aangehouden voor opruiing. 

Volgens de burgemeester gaven deze oproepen geen aanleiding om het informatiebeeld en maatregelenpakket aan te passen. “De burgemeester is derhalve niet separaat geïnformeerd over de oproepen op sociale media.” Hij laat in het midden of dat wel had moeten gebeuren. Verder meldt Van Zanen dat de politie vooraf had ingeschat ‘dat mogelijke risico’s voldoende waren afgedekt’. 

Rellen 

De rellen in Den Haag vonden anderhalve week geleden plaats bij zalencentrum Opera. Daar hielden mensen uit de Eritrese gemeenschap een bijeenkomst die door anderen werd verstoord.

Sommige relschoppers hadden slag- en steekwapens bij zich. Er werden stenen gegooid, vernielingen aangericht en voertuigen in brand gestoken. Toen de politie dat probeerde te verhinderen, richtten de relschoppers hun woede ook op hen. Daardoor raakten vijftien agenten gewond.

De schade buiten bedraagt volgens de gemeente ongeveer 61.000 euro. Ook is er voor enkele duizenden euro’s schade aangericht aan brandweerauto’s. Het is al vaker misgegaan bij bijeenkomsten van de Eritrese gemeenschap. Zo was er vorig jaar een grote vechtpartij in Rijswijk. Maar die ongeregeldheden zijn volgens Van Zanen ‘niet te vergelijken met de massaliteit en het extreme geweld’ in Den Haag. 

Een commissie van de Haagse gemeenteraad debatteert morgen over de ongeregeldheden.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment