Grote wielertoertochten blijven toch welkom in Vaals

Thierry de GraafVolgens het college zorgen de tochten voor grote overlast in de omgeving. Hier zouden niet alleen de bewoners veel last van hebben, ook de rust in de stiltegebieden van Vaals zou te zeer verstoord worden. Bovendien vervuilen de deelnemers de omgeving, en gedraagt een deel van de fietsers zich asociaal, aldus het college.

Bomvolle raadszaal

Maar de raad besloot tijdens een lange vergadering anders. Het besluit, genomen in de bomvolle raadszaal, is goed nieuws voor de organisatoren van onder meer de toerrit van de Amstel Gold Race. De jaarlijkse toertocht op de dag voor de wielerklassieker voor profrenners kan hierdoor een aantal bekende beklimmingen in Vaals blijven aandoen. Ook het Drielandenpunt is onderdeel van de route.

Volgens de huidige regels blijven er jaarlijks nog drie grote fietstoertochten, met een deelnemersaantal tussen de 5000 en 15.000 deelnemers per evenement toegestaan.

Er waren zes insprekers tijdens de vergadering die zich sterk maakten voor behoud van de huidige regels. Onder hen was de koersdirecteur van de Amstel Gold Race Leo van Vliet. Hij herhaalde zijn standpunt over de economische impuls van 20 miljoen euro voor de streek en de afhankelijkheid van de toertocht van de jaarlijkse wielerwedstrijd.

Tom Dumoulin

Van Vliet ontkende het verwijt dat zijn koers voor grote vervuiling zorgt. “Ik kan niet instaan voor het gedrag van de individuele deelnemer. Maar wij huren al jaren professionele schoonmakers in die op de dag na de wedstrijd de route narijden en het afval weghaalt”, aldus Van Vliet.

Een andere inspreker was voormalig profwielrenner en winnaar van de Ronde van Italië, Tom Dumoulin. De Limburger erkende dat er overlast bestaat door wielrenners en dat daar maatregelen tegen genomen moeten worden, maar gaf de raad mee dat er geen wielerklassieker kan zijn zonder de toertocht. “Voor mij persoonlijk is de Gold Race heel belangrijk geweest, die kwam bij mij door de straat en heeft mij aan het wielrennen gebracht.”

Raadsleden in Vaals reageerden opgelucht dat het ‘hoofdpijnvoorstel’ van tafel is. Fractievoorzitter Alain Hamakers van de lokale lijst Nuj Lies Vroemen zei: “Ik begrijp nog altijd niet hoe het gemeentebestuur tot dit voorstel is gekomen. Het was al duidelijk dat de hele raad de Amstel Gold Race toertocht heel graag wil.”

Een meerderheid in de raad gaf het college een waarschuwing met een motie van treurnis, uit teleurstelling over de gang van zaken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment