Gratis geld uit de muur: Ethiopiërs innen miljoenen na storing bank

Thierry de GraafKlanten van CBE ontdekten afgelopen zaterdag dat ze meer geld konden opnemen dan dat ze op hun rekening hadden staan. Het duurde enkele uren voordat de transacties werden bevroren.

Lange rijen bij geldautomaten

Op verschillende universiteiten verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje. Bij geldautomaten vormden zich lange rijen. Tegen de BBC vertelde een student van de Jimma University Institute of Technology, gelegen in het westen van het land, dat hij ‘niet kon geloven dat het waar was’, toen een vriend hem ‘s nachts vertelde dat het mogelijk was om grote hoeveelheden geld op te nemen bij de bank of geld over te maken met de app van de bank. 

Een andere student, van de Dilla University in het zuiden van Ethiopië, zei dat een aantal studenten geld had gepind tussen middernacht en 02.00 uur. 

De president van de bank, Abe Sano, bevestigde dat het vooral studenten waren die veel geld hadden opgenomen. 

Oproep aan studenten

De CBE liet in een officiële verklaring zaterdag weten dat er een ‘storing’ was opgetreden tijdens ‘onderhouds- en inspectieactiviteiten’. De verklaring ging vooral over het feit dat transacties tijdelijk waren bevroren als gevolg van de storing. In de verklaring stond niets over het geld dat al was opgenomen. 

Toch hebben drie universiteiten inmiddels studenten gevraagd om geld dat niet van hen is, terug te geven. Op de Technische Universiteit in de hoofdstad Addis Abeba zijn briefjes opgehangen:

Hoeveel klanten aan deze oproep gehoor hebben gegeven, is niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de Dilla University waren er bankmedewerkers op de campus om geld in ontvangst te nemen dat studenten vrijwillig teruggaven. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment