Gevangenen gaan in Zaanstad cipiers te lijf, drie gewonden

Thierry de GraafDat bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) na berichtgeving door De Telegraaf. Bij het incident waren acht gedetineerden betrokken ‘die geweld hebben gebruikt en de orde, rust en veiligheid hebben verstoord’.

Geen aangiftes

Drie personeelsleden raakten lichtgewond. Zij hebben geen aangifte gedaan. De gedetineerden die bij het incident betrokken waren zijn naar de afzonderingsafdeling gebracht en later overgeplaatst naar verschillende andere penitentiaire inrichtingen.

Volgens De Telegraaf weigerden de gevangenen na het luchten op de binnenplaats naar binnen te gaan. 

Top600

Het zou volgens de krant gaan om Top600-draaideurcriminelen. Dat zijn ‘personen die de afgelopen jaren relatief veel strafbare feiten hebben gepleegd’, verduidelijkt de website van de gemeente Amsteram.

“Het gaat dan om overvallen, straatroven, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging en moord of doodslag. Dit noemen we High Impact Crimes. Ook kan het gaan om drugs- en wapendelicten.”

Vorige maand raakten bij een vechtpartij in Detentie Centrum Rotterdam zeven personeelsleden gewond. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Bij de vechtpartij, die ontstond tijdens een drugscontrole, waren zestig gedetineerden betrokken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment