Dit gerecht bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de geroosterde wortelen met geitenyoghurt daarna volgt de koolsalade en de pitachips.
Geroosterde wortelen met geitenyoghurt
- Hoofdgerecht: 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten + 4 uur voor het uitlekken van de yoghurt
Ingrediënten:
- 500 ml geitenyoghurt
- Zout en peper
- 800 gr. regenboogwortels of slanke winterpenen
- Neutrale olie
- 2 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel komijnzaad
- Harissa
Extra benodigdheden: Bakplaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Bekleed een zeef met keukenpapier en schenk hier de yoghurt in. Roer er een flinke snuf zout doorheen. Dek dit af met een bordje en laat circa 4 uur uitlekken in de koelkast (hoe langer, hoe dikker de yoghurt wordt. Het mag nog wel iets vloeibaar zijn).
Stap 2: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 3: Halveer de dikke wortels, zodat alle wortels van gelijk formaat zijn en tegelijkertijd garen. Of snijd de winterpeen in schuine dikke plakken.
Stap 4: Meng in een kom 3 eetlepels olie met de ras el hanout, zout, peper en komijn. Voeg de wortelen toe en roer dit door elkaar zodat de kruiden goed worden opgenomen.
Stap 5: Leg de wortelen op een bakplaat en rooster ze voor 25-35 minuten in de oven; afhankelijk van het formaat van de wortels. Keer de wortels af en toe om.
Stap 6: Serveer de wortelen op een bedje van geitenyoghurt (smeer een laagje uit over een bord) en voeg voor de finishing touch wat harissa toe.
Bereidingswijze:
Stap 1: Klop een dressing van de azijn, olie en zout. Snijd de koolbladeren fijn, voeg dit bij de dressing en masseer een paar minuten stevig door.
Stap 2: Pel en rasp de knoflook boven de kom. Voeg de specerijen en cayennepeper toe en meng met de kool. Laat dit minstens een half uur intrekken.
Stap 3: Bereid intussen de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel de kikkererwten af.
Stap 4: Meng de bulgur en kikkererwten door de salade.
Stap 5: Pel en hak de pistachenoten grof.
Stap 6: Halveer de granaatappel. Houd deze, met het snijvlak naar beneden, boven een kom en tik met een stevige pollepel de pitten eruit.
Stap 7: Schep de salade op de borden en bestrooi met de pistache en granaatappel.
Pitachips
- Bijgerecht: voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 4 pita’s
- 2-3 eetlepels neutrale olie
- 2 theelepels baharat (specerijenmix)
- Zoutvlokken naar smaak
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.
Stap 2: Halveer de pita’s overlangs en snijd deze in puntjes.
Stap 3: Meng de olie met de specerijenmix en zout en wrijf de pita’s hiermee in.
Stap 4: Spreid de pita’s uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de oven in circa 10 minuten goudbruin en krokant.
Eet smakelijk!