Geroosterde wortelen met geitenyoghurt, koolsalade en pitachips

Thierry de Graaf



Dit gerecht bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de geroosterde wortelen met geitenyoghurt daarna volgt de koolsalade en de pitachips. 

Geroosterde wortelen met geitenyoghurt

  • Hoofdgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten + 4 uur voor het uitlekken van de yoghurt

Ingrediënten:

  • 500 ml geitenyoghurt
  • Zout en peper
  • 800 gr. regenboogwortels of slanke winterpenen
  • Neutrale olie
  • 2 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel komijnzaad
  • Harissa

Extra benodigdheden: Bakplaat

Bereidingswijze:

Stap 1: Bekleed een zeef met keukenpapier en schenk hier de yoghurt in. Roer er een flinke snuf zout doorheen. Dek dit af met een bordje en laat circa 4 uur uitlekken in de koelkast (hoe langer, hoe dikker de yoghurt wordt. Het mag nog wel iets vloeibaar zijn).

Stap 2: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 3: Halveer de dikke wortels, zodat alle wortels van gelijk formaat zijn en tegelijkertijd garen. Of snijd de winterpeen in schuine dikke plakken.

Stap 4: Meng in een kom 3 eetlepels olie met de ras el hanout, zout, peper en komijn. Voeg de wortelen toe en roer dit door elkaar zodat de kruiden goed worden opgenomen. 

Stap 5: Leg de wortelen op een bakplaat en rooster ze voor 25-35 minuten in de oven; afhankelijk van het formaat van de wortels. Keer de wortels af en toe om. 

Stap 6: Serveer de wortelen op een bedje van geitenyoghurt (smeer een laagje uit over een bord) en voeg voor de finishing touch wat harissa toe. 

Bereidingswijze:

Stap 1: Klop een dressing van de azijn, olie en zout. Snijd de koolbladeren fijn, voeg dit bij de dressing en masseer een paar minuten stevig door.

Stap 2: Pel en rasp de knoflook boven de kom. Voeg de specerijen en cayennepeper toe en meng met de kool. Laat dit minstens een half uur intrekken.

Stap 3: Bereid intussen de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel de kikkererwten af.

Stap 4: Meng de bulgur en kikkererwten door de salade.

Stap 5: Pel en hak de pistachenoten grof.

Stap 6: Halveer de granaatappel. Houd deze, met het snijvlak naar beneden, boven een kom en tik met een stevige pollepel de pitten eruit.

Stap 7: Schep de salade op de borden en bestrooi met de pistache en granaatappel.

Pitachips

  • Bijgerecht: voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 4 pita’s
  • 2-3 eetlepels neutrale olie
  • 2 theelepels baharat (specerijenmix)
  • Zoutvlokken naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 2: Halveer de pita’s overlangs en snijd deze in puntjes.

Stap 3: Meng de olie met de specerijenmix en zout en wrijf de pita’s hiermee in.

Stap 4: Spreid de pita’s uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de oven in circa 10 minuten goudbruin en krokant.

 

Eet smakelijk! 



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment