Geerte boekt succes in haar strijd voor meer plasgelegenheid in Amsterdam

Thierry de GraafGeerte werd in 2015 op de bon geslingerd wegens wildplassen. Ze vocht de bekeuring aan, omdat er volgens haar onvoldoende gelegenheid voor vrouwen was om te plassen.

Baas in eigen blaas

De rechter gaf haar geen gelijk, maar Geerte bleef in de jaren die volgden strijden voor meer openbare toiletten. “Ik heb me ingezet met inspraak in de gemeenteraad, en ik heb raadslid Ilana Rooderkerk geholpen met de motie ‘baas in eigen blaas'”, zegt Geerte tegen RTL Nieuws.

Die motie, waarin werd afgesproken dat er meer plasplekken zouden komen, werd al in 2019 aangenomen. Toch wordt pas in oktober van dit jaar het eerste nieuwe openbare toilet geplaatst, in het Amsterdamse Oosterpark. “Het heeft inderdaad lang geduurd, maar ik ben vooral blij dat het er nu komt”, zegt Geerte.

Vier miljoen

De gemeente Amsterdam trekt de komende tijd vier miljoen euro uit voor het plaatsen van nieuwe openbare toiletten. “Het is een belangrijke kwestie”, aldus Geerte. “Niet alleen voor mij, maar vooral voor mensen die snel een wc nodig hebben, of mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.”

Of de plaatsing van het eerste nieuwe toilet aanleiding is voor een feestje weet Geerte nog niet. “Maar als ik in de buurt ben, en ik heb hoge nood, dan ga ik er zeker gebruik van maken.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment