Geen vlieg kwaad doen: zo leer je een kind omgaan met dieren

Thierry de GraafHet heftige incident waarbij een kind van de basisschoolleeftijd verschillende dieren om het leven bracht, vond vorige week plaats op een kinderboerderij in Hoek van Holland. Het kind is na dit incident meteen een zorgtraject in gegaan. 

Volgens deskundigen is het belangrijk om bij dit soort zorgwekkend gedrag meteen in te grijpen. “Het is allereerst belangrijk om te kijken hoe de familie van zo’n kind eruit ziet”, zegt Nienke Endenburg, hoofddocent diergeneeskunde en deskundige op het gebied van mens-dierrelaties. “Hoe wordt er in zo’n gezin over dieren gepraat en leert het kind dat een dier pijn doen niet oké is.” 

Kinderen moeten namelijk leren hoe ze met dieren om moeten gaan. “Kinderen onder de 6,5 jaar ontdekken de omgeving, daar hoort het ontdekken van bijvoorbeeld de hond of kat ook bij. Maar je moet er wel meteen iets van zeggen als ze iets doen wat niet oké is. Als je dat niet doet dan kan het zijn dat het kind ook andere dingen gaat doen die niet oké zijn.”

Volgens ontwikkelingspsycholoog Krista Okma is het bij het opvoeden van kinderen belangrijk om kinderen te leren empathie te hebben. “Je ziet weleens dat peuters elkaar knijpen of bijten, en dat gedrag moet je bijsturen. Je moet je kind leren dat het iemand geen pijn mag doen.” 

En dat geldt ook voor dieren. “Empathie is een vaardigheid die je met je kind moet oefenen. Het kind moet begrijpen dat iemand anders wat anders voelt dan jij. Je moet je kind leren in te leven: Marietje is verdrietig omdat je haar speelgoed hebt afgepakt.” 

En dan is het iets makkelijker om een kind te leren lief te zijn voor een hond of kat, dan letterlijk geen vlieg kwaad te doen. “Een vlieg is niet responsief maar met een kat of hond heb je wel interactie.”

Grens trekken

Maar bij ongeoorloofd gedrag moet je volgens haar als ouder meteen een grens trekken. “Je moet dan meteen ingrijpen en het moet ook consequenties hebben.” Kinderen kunnen volgens Okma incidenteel ook wel eens ongewenst gedrag laten zien. “Kinderen doen het ook vaak om de aandacht te trekken of ze zijn de wereld nog aan het ontdekken: wat gebeurt er als ik dit doe? Dat kan incidenteel, maar als een kind het vaker doet en je ziet er een patroon in, dan is er meer aan de hand.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment