Geen rolstoel: gehandicapte man sleept zichzelf over vloer vliegtuig uit

Thierry de GraafHet incident gebeurde al in augustus maar werd de afgelopen dagen opgepikt door Canadese media. De 49-jarige Rodney Hodgins, die in een rolstoel zit vanwege een hersenverlamming, vloog met zijn vrouw naar Las Vegas.

Een zeldzaam reisje dat vanwege de beperking van Hodgins nauwlettend gepland wordt, schrijft het stel op Facebook.

Snel rechtsomkeert

Het ging mis toen de twee met een Air Canada-toestel landden in Las Vegas. Bij aankomst zei de stewardess dat er ‘geen tijd’ was om een rolstoel aan boord van het toestel te krijgen. Met zo’n rolstoel worden mensen met een fysieke normaal aan en van boord geholpen, maar het vliegtuig moest snel weer rechtsomkeert maken.

Ze vroeg Hodgins of hij zichzelf het vliegtuig uit kon slepen. Het stel zat op stoelen in de twaalfde rij in het toestel.

‘Natuurlijk kan ik dat niet’

De twee dachten eerst dat de medewerkster van de luchtvaartmaatschappij een grapje maakte, maar ze herhaalde haar vraag. “Natuurlijk kan ik dat niet. Ik zit in een rolstoel. Ik kan niet lopen”, zei Hodgins volgens Canadese media.

Omdat er geen alternatief was, trok Hodgins zichzelf met zijn bovenlichaam over de vloer langs de twaalf rijen stoelen. Zijn vrouw hield zijn benen vast. “Het kostte ons moeite. Er stonden allemaal mensen te kijken hoe we hem probeerden uit dat vliegtuig te krijgen.”

Hodgins bezeerde zijn benen, zijn vrouw kreeg last van haar run. “Maar emotioneel was het nog veel zwaarder”, schrijft het stel, dat vindt dat mensenrechten geschonden zijn.

In Nederland gaat het ook wel eens mis, zo liet rolstoelgebruiker Larissa ons vorig jaar zien dat ze zelf de trein in moet klauteren:

De luchtvaartmaatschappij erkent in een verklaring dat er onvoldoende steun voor Hodgins was. Het bedrijf werkt samen met een ‘externe partij’ en die kon in Las Vegas geen rolstoel regelen, zo luidt het excuus. Air Canada gaat onderzoeken hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.

Hodgins zou 2000 Canadese dollar (ruim 1300 euro) aangeboden hebben gekregen om te besteden aan nieuwe vluchten, maar volgens het stel ‘lost dit het probleem niet op’. “Ik wil gewoon een verschil maken voor iemand anders en ervoor zorgen dat niemand dit mee hoeft te maken”, zegt Hodgins.

Rolstoel vergeten

Het ging ruim een week geleden op nogal ongelukkige wijze mis voor Air Canada. De luchtvaartmaatschappij vergat de rolstoel van Stephanie Cadieux mee te nemen. Zij werd vorig jaar door de Canadese regering aangesteld om te werken aan toegankelijk in het land.

Cadieux reageerde woest op X. Ze noemde het ‘enorm frustrerend’ en greep wat haar overkwam aan als een voorbeeld voor wat er moet veranderen.  Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment