In opiniepeilingen ging het de afgelopen weken steeds gelijk op tussen de partijen die bij Spanje willen blijven en de partijen die een eigen land willen beginnen. Aan het einde van de verkiezingsdag bleek er toch een flink verschil. De separatisten krijgen 61 zetels, de andere partijen 74. Daarmee staat een onafhankelijk Catalonië zeker voor de komende vier jaar in de ijskast.
Plan Puigdemont mislukt
Voor Carles Puigdemont is de uitslag een bittere pil. Hij schreef in 2017 als regiopresident een illegaal referendum uit over onafhankelijkheid. Om die reden werd hij aangeklaagd voor rebellie tegen de Spaanse staat. Puigdemont vluchtte naar België om te ontkomen aan vervolging. Zijn ballingschap is bijna ten einde. Hij rekende erop dat zijn terugkeer als boegbeeld van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ervoor zou zorgen dat de separatisten de meerderheid zouden behalen en dat hij dan terug zou keren als regiopresident.
Puigdemont hield zondagavond een speech waarin hij zich trots toonde over de zetelwinst van de partij waarvan hij de leider is, Junts, maar de twee andere onafhankelijkheidspartijen verloren zetels. Per saldo werd het blok van separatisten dus kleiner en haalde het maar 61 zetels, een behoorlijk stuk verwijderd van de 68 zetels die nodig zijn voor een meerderheid.
Politieke toekomst
In zijn speech zei Puigdemont niets over zijn eigen toekomst. Kort geleden heeft hij gezegd dat hij zich uit de politiek zal terugtrekken als deze verkiezingen hem geen regiopresident zouden maken. Dat zou een aderlating zijn voor de Catalaanse separatisten. Geen enkele andere leider van die beweging slaagde erin zover te komen als hij. Sinds 2017 is er binnen de onafhankelijkheidspartijen geen nieuwe aansprekende leider opgestaan.
Ook Puigdemont is er trouwens nooit in geslaagd een overtuigende meerderheid van de Catalaanse bevolking voor het onafhankelijkheidsidee te winnen. Omdat in het Spaanse kiessysteem een stem op het platteland zwaarder weegt dan een stem in een stad en omdat er de meeste separatisten op het platteland en in dorpen wonen, was er na verkiezingen in 2015 en 2017 in het parlement een meerderheid voor separatisten, terwijl in beide jaren maar zo´n 47,5% van de kiezers voor het separatisme koos.
Winst sociaaldemocraten
De verkiezingen van gisteren werden gewonnen door de Catalaanse sociaaldemocraten. Algemeen wordt aangenomen dat een coalitie van de sociaaldemocraten en de rest van de pro-Spaanse partijen er niet in zit. De verschillen tussen links en rechts binnen dat blok zijn te groot. Er is daarom flinke kans dat de Catalaanse sociaaldemocraten met een of twee separatistische partijen gaan proberen een coalitie te vormen. Hoewel ze geen meerderheid hebben gehaald kunnen de separatisten in de onderhandelingen voor zo´n coalitie toch nog dingen binnenslepen die voor hen belangrijk zijn.