Friese opkoper Kooistra koopt 200 zeecontainers vol Blokker-spullen

Thierry de Graaf


Buitenkansje

Door Mathijs Smit··Aangepast:

© Mathijs SmitFriese opkoper Kooistra koopt 200 zeecontainers vol Blokker-spullen

RTL

Het faillissement van huishoudketen Blokker gaat de Friese opkoper van partijen Eric Kooistra waarschijnlijk geen windeieren leggen. Hij kocht voor enkele miljoenen euro ruim 200 zeecontainers bomvol met Blokker-artikelen. “Wij gaan het komende tijd heel erg druk krijgen. Dit betekent rond de kerstdagen vroeg uit bed, en laat erin.”

De 200 zeecontainers die Kooistra kocht, zitten vol met 1600 verschillende items die allemaal in de winkels van Blokker verkocht hadden moeten worden. “Het gaat werkelijk om van alles; van bakblikken en koffersets tot koekenpannen en kookwekkers, noem maar op. Tienduizend pallets met verse handel. Gelukkig zijn wij een grote opkoper, die zo’n klus wel aankunnen. Bovendien: Friezen houden van hard werken”, zegt hij in gesprek met RTL Z. 

Neef Heerke Kooistra

De 46-jarige ondernemer Eric Kooistra is een bekende opkoper van restpartijen, die met zijn bedrijf Kooistra.com actief is vanuit Leeuwarden. “Je moet ons niet verwarren met mijn bijzondere neef Heerke Kooista, die ooit winkelketen Big Bazar overnam en door zijn vingers liet glippen. Daarmee willen wij niet geassocieerd worden”, zegt hij. 

Nadat Blokker vorige maand failliet ging, kreeg Kooistra de kans om dit bijzondere deel van de voorraad van huishoudketen over te nemen. “Dit betreft namelijk de voorraad die door Blokker was besteld in het Verre Oosten, maar nog niet was betaald. Dat zou pas gebeuren nadat de containers waren afgeleverd.”

Onbetaalde rekeningen

Dat betekent dat de inhoud van de zeecontainers strikt genomen niet in de failliete boedel van het bedrijf viel, en dus ook niet bij de huidige faillissementsverkoop in de winkels kan worden verkocht. “Zolang de rekeningen niet zijn betaald, kan de rederij het eigendom claimen”, legt de ondernemer uit.

“Wij hebben ze dus gekocht van de rederij en het verschepingsbedrijf. Wel hebben de curatoren toestemming voor de deal verleend. Dat was uiteindelijk geen probleem, want de curatoren hadden geen geld om de rekeningen te betalen”, vertelt hij. De curatoren reageren niet direct op vragen van RTL Z. 

Miljoenen betaald

Kooistra zegt het precieze bedrag dat hij voor de voorraden betaalde, niet te kunnen onthullen. “Wij moesten tekenen voor geheimhouding, maar ik kan wel zeggen dat het in de miljoenen loopt. En daar komen natuurlijk nog de kosten van vervoer etcetera bij. Dus het is voor ons een forse investering.”

Om te voorkomen dat die kosten nog oplopen, moet Kooistra er wel voor zorgen dat de zeecontainers zo snel mogelijk naar Leeuwarden komen. “Daar zijn we vandaag al mee bezig. Een deel is al gelost in Rotterdam, zo’n 50 zijn er nog op zee. Ze moeten zo snel mogelijk weg uit Rotterdam, want aan havengelden kost het al 15.000 tot 20.000 euro per dag. We werken komende tijd dus 12 uur per dag en zes dagen per week”, zegt hij. 

Terugverdienen

De miljoeneninvestering in de Blokker-voorraden denkt de Friese ondernemer wel weer snel te kunnen terugverdienen. “De rest van dit jaar zijn we nog druk om de spullen naar Leeuwarden te halen.” Hij verwacht het meeste in het eerste kwartaal te kunnen verkopen. 

Er zal namelijk genoeg belangstelling zijn, denkt hij. Onder meer bij de franchisenemers, de 45 zelfstandige ondernemers die eigen winkels onder het Blokker-merk runnen. Zij vallen niet onder het faillissement vallen. 

“Ook bij de partij die eventueel een deel van de winkelketen zal voortzetten, kan interesse bestaan”, aldus Kooistra. 

Zie in onderstaande video hoe koopjesjagers hun slag slaan bij de faillissementsuitverkoop van Blokker:



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment