Frankrijk zet zich schrap voor boerenprotesten, 15.000 agenten op de been

Thierry de GraafDe boeren eisen betere werk- en leefomstandigheden, en hebben gedreigd vanaf vandaag Parijs te blokkeren. Alle hoofdwegen die naar de hoofdstad leiden moeten met tractoren geblokkeerd worden, inclusief de wegen naar de twee luchthavens. 

Ook zijn de boeren van plan om de groothandelsmarkt Rungis te blokkeren, een overslagpunt van waaruit onder meer vis, vlees en zuivel wordt verhandeld en geleverd aan horeca in Parijs. 

Pantserwagens

Om de blokkade te voorkomen worden 15.000 agenten opgetrommeld. Onder meer bij Rungis staan inmiddels agenten in pantserwagens opgesteld.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukte vanavond dat de massale politie-inzet geen ​​’krachtmeting’ is, maar dat die bedoeld is voor een ​​’ordelijk verloop van de protesten’.

Vrachtwagens geplunderd

Openbare gebouwen moeten worden beschermd en buitenlandse treinen moeten veilig door Frankrijk kunnen reizen, zei de minister. Hij wil voorkomen dat, zoals in enkele gevallen al is gebeurd, vrachtwagens uit bijvoorbeeld Spanje of Portugal door boeren worden aangehouden en geplunderd.

De Franse premier Gabriel Attal deed vrijdag al verstrekkende hulpbeloftes aan boeren, waaronder aanvullende maatregelen tegen oneerlijke concurrentie uit andere landen. Tot nu toe vinden de boeren de toezeggingen onvoldoende. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment