Familie van gegijzelde Ofir maakt zich zorgen: laatste kans om vrij te komen

Thierry de GraafZijn familie leeft al 54 dagen tussen hoop en vrees. Op 7 oktober werd Ofir ontvoerd door Hamas. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Vrijdag werd een tijdelijk staakt-het-vuren van kracht. In die periode heeft Hamas al tientallen Israëlische gijzelaars vrijgelaten, in ruil voor bijna tweehonderd Palestijnen.

Vrouwen en kinderen

Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die vrijkomen. “Ofir hoort daar ook bij”, zegt zijn tante, Yael Engel Lichi. “Hij staat op de kinderlijst. Ofir was 17 toen hij werd ontvoerd. Een middelbare scholier, die met geweld werd meegenomen uit de kibboets Be’eri, waar hij op bezoek was bij zijn vriendin. Inmiddels is Ofir 18, maar z’n verjaardag hebben we nog niet kunnen vieren.”

Vorige maand hield Engel Lichi al een pleidooi voor vrijlating van haar neef. Dat is te zien in deze video:

Omdat Ofir de Nederlandse nationaliteit heeft, houdt zijn familie regelmatig contact met de Nederlandse ambassadeur in Israël, Marriet Schuurman. “We hebben haar gevraagd haar contacten aan te wenden bij Egypte en Qatar. Want die landen spelen een sleutelrol bij de onderhandelingen met Hamas”, zegt Engel Lichi.

Tot nu toe heeft dat tot niets geleid. “Ik verwijt niemand iets, ik ben Nederland ook dankbaar voor alles wat het doet, maar het is zo frustrerend allemaal. Vooral ook omdat we de laatste dagen hebben gezien dat veel Israeliërs met een dubbele nationaliteit zijn vrijgelaten. Ofir zat daar niet bij.”

Hoop houden

Toch blijft de familie hoop houden. De gevechtspauze van vier dagen tussen Israël en Hamas is verlengd tot vanavond. Aan beide zijden worden meer gevangenen vrijgelaten. Gisteren stond Ofir niet op de lijst van vrij te komen gijzelaars. “Maar vandaag kan dat wel het geval zijn”, zegt Yael. 

De familie heeft geen enkel teken van leven van Ofir gehad sinds zijn ontvoering op 7 oktober. “Geen foto’s of filmpjes van hem in gevangenschap, helemaal niets. Waar hij zit, weten we niet. Maar we moeten geloven dat hij nog leeft en in goede gezondheid is.”

Op tv zag de familie de gijzelaars die de afgelopen dagen vrijkwamen. “Ondanks hun gevangenschap van meer dan vijftig dagen, veelal onder de grond, zagen de meesten er relatief goed uit.” Engel Lichi hoopt dan ook dat Israël zijn gevechtspauze volhoudt, totdat alle gijzelaars vrij zijn. 

Nederlandse voorouders

De 18-jarige Ofir heeft Nederlandse voorouders. Zijn opa woonde in Nederland en verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Israël. Via een spoedprocedure heeft Ofir na zijn ontvoering de Nederlandse nationaliteit gekregen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopte hiermee de kans op vrijlating te vergroten. Of Nederland onderhandelt over zijn vrijlating is niet duidelijk.

Het ministerie zegt in een reactie: “We hopen dat Ofir zo snel mogelijk vrijkomt. Als dat zo is, zullen we daarover communiceren. Op dit moment gaan we niet in op vragen wat Buitenlandse Zaken doet voor zijn vrijlating. Dat is in het belang van de veiligheid van Ofir.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment