Familie Mahsa Amini zou prijs krijgen in Frankrijk, Iran houdt ze tegen

Thierry de GraafDe advocaat van de familie vertelt aan persbureau AFP dat ze op weg waren naar Strasbourg om de Sacharovprijs in ontvangst te nemen. Dat is een prijs voor de mensenrechten van het Europees Parlement.

Hoofddoek niet op de juiste manier

Mahsa Amini overleed vorig jaar nadat zij door de zedenpolitie was gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Op haar dood volgden toen maanden van demonstraties, die vervolgens keihard werden neergeslagen.

In oktober meldde de EU dat ze de prijs postuum aan Amini wilden geven voor de wereldwijde beweging voor vrouwen die op gang kwam na haar dood. 

Reactie advocaat

Maar het zal nu dus niet gaan om de prijs in ontvangst te nemen. De toegang tot het vliegtuig werd de familie ontzegd, meldt advocaat Chirinne Ardakani.

Ze zegt ook dat de autoriteiten nog zo goed gemobiliseerd waren om ‘te voorkomen dat de familie de internationale gemeenschap kon toespreken’. De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft Iran verzocht de beslissing in te te trekken en de familie toch te laten afreizen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment