De bouw van de tijdelijke haven werd in maart aangekondigd door Amerika. Omdat de humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza over land zeer moeizaam gaat door de oorlog, werd de haven aangelegd. Via Cyprus worden hulpgoederen met schepen over zee naar de Gazastrook gebracht.
‘Uitsluitend humanitair van aard’
Een groot schip brengt de goederen eerst naar een drijvend platform een paar kilometer uit de kust. Daar worden ze overgeladen op vrachtwagens. Vervolgens worden die vrachtwagens met kleinere boten naar een drijvende weg gebracht, en over die weg rijden de vrachtwagens aan land, waar de hulpgoederen verder verspreid worden.
“Dit is een voortdurende, multinationale inspanning om extra steun te verlenen aan Palestijnse burgers in Gaza via een maritieme corridor die uitsluitend humanitair van aard is en hulpgoederen omvat die een aantal landen en humanitaire organisaties hebben gedoneerd”, meldt CENTCOM op X.
Aan boord van de eerste zending waren veel goederen uit Groot-Brittannië. De Britse premier Rishi Sunak zei dat er onder andere 8400 tenten zijn geleverd. Er zou nog een levering van 500 ton goederen onderweg zijn, waaronder vorkheftrucks en nog meer tenten voor ontheemde mensen.
Oproepen voor openen landroutes
Sunak voegde eraan toe dat noodhulp ook via landroutes Gaza weer moet kunnen bereiken, omdat de Gazanen ‘wanhopig hulp nodig hebben’. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron riep Israël op zich te houden aan de afspraak dat ‘minstens 500 vrachtwagens met noodhulp dagelijks Gaza moeten bereiken’.
Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis liet weten dat ook Amerikaanse hulpgoederen op Cyprus zijn aangekomen om verder verspreid te worden naar Gaza. “Het wordt geïnspecteerd door Israël en dan naar Gaza gebracht.” Kirby riep Israël op de grensovergang bij de belegerde stad Rafah te heropenen. Die is sinds de Israëlische aanval op de stad, waar meer dan een miljoen gevluchte inwoners van Gaza verblijven, gesloten.