Eerste fatale Houthi-aanval op Rode Zee: drie doden op vrachtschip

Thierry de GraafDe fatale aanval vond gisteren plaats in de Golf van Aden, die de Rode Zee verbindt met de Arabische Zee. Het vrachtschip True Confidence werd getroffen door een raket van de Houthi-rebellen. 

Vier gewonden

In eerste instantie meldden Britse en Amerikaanse autoriteiten twee doden, maar gisteravond liet het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM weten dat er drie opvarenden om het leven kwamen. Door de aanval raakten ook vier mensen gewond, onder wie drie ernstig. 

Nadat de raket het schip raakte, brak aan boord brand uit. Die veroorzaakte flinke schade. Alle overlevende bemanningsleden hebben het schip verlaten en ‘oorlogsschepen van bondgenoten beoordelen de situatie’, meldde CENTCOM gisteravond. 

Vijf raketten

Volgens de Amerikanen hebben de Houthi’s in twee dagen tijd vijf raketten afgevuurd. Zij veroordelen de ‘roekeloze aanvallen’ die ‘de internationale scheepvaart verstoren en onschuldige mensenlevens kosten’. 

De Houthi’s vallen al maanden commerciële schepen aan als steunbetuiging aan de Palestijnen. Zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza, zeggen de Houthi’s schepen te zullen aanvallen die volgens hen een link met Israël hebben. De True Confidence vaart onder de vlag van het Caribische Barbados en heeft een Liberiaanse eigenaar. 

In eigen land zijn de Houthi’s al jaren verwikkeld in een burgeroorlog met de Jemenitische regering. Ze worden daarin gesteund door Iran.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment