Edward en Richard (68) als baby’s verwisseld, Canada zegt sorry

Thierry de GraafIn 2020 deed de Canadees Richard Beauvais een DNA-test, een cadeau dat hij van zijn dochter had gekregen. Hij hoopte meer te leren over de achtergrond van zijn overleden Franse vader.

Berichtje na DNA-test

“Er klopt niets van”, zei hij toen de resultaten binnenkwamen. Volgens de test was zijn achtergrond Oekraïens, Pools en Joods. Terwijl hij opgroeide als kind van een inheemse moeder en Franse vader. 

Hij besteedde er verder geen aandacht aan, totdat hij via de website van de DNA-test bijna twee jaar later een berichtje kreeg. Een vrouw die hij niet kende had zelf ook een test gedaan, en volgens de resultaten was Beauvais haar broer. “Waar ben je geboren en wanneer ben je jarig?”, schreef de vrouw. 

De waarheid kwam als een schok, schreef het Canadese The Globe And Mail begin vorig jaar. Beauvais bleek op dezelfde dag te zijn geboren als Edward Ambrose. De twee kwamen ter wereld in het – toen pas geopende – provinciale ziekenhuis van Arborg, in Manitoba. 

Kort na hun geboorte in 1955 werden de twee mannen omgewisseld, bevestigde een officiële DNA-test. Ambrose groeide op zonder zijn inheemse achtergrond te kennen, Beauvais werd door de overheid naar een internaat gestuurd toen zijn moeder niet goed voor hem kon zorgen. Hij stuitte daar op racisme. “Niet veel witte mensen hebben gezien wat ik heb gezien”, zei hij tegen The Globe And Mail. “Het was wreed en gemeen.” Uiteindelijk groeide hij op in een liefdevol pleeggezin. 

‘Kan niet ongedaan worden gemaakt’

Toen de twee in 2022 ontdekten dat ze waarschijnlijk waren verwisseld in een ziekenhuis in de provincie, stapten ze naar het ministerie van Volksgezondheid. Dat wilde niet toegeven dat het daar mis was gegaan.  

Pas toen The Globe and Mail vorig jaar met het verhaal van de twee kwam, gaf de overheid toe dat de twee waren omgewisseld. Maar excuses bleven uit, tot er verkiezingen in Manitoba kwamen en Wab Kinew als eerste inheemse premier van een Canadese provincie verkozen werd. 

Kinew zei gisteren sorry. “Deze excuses zijn we hun al 68 jaar verschuldigd”, zei Kinew. “Edward en Richard is onrecht aangedaan door de overheid. De instellingen waar ze op hadden moeten kunnen vertrouwen, faalden. Het ging mis op de allereerste dag van hun leven, in een ziekenhuis in Arborg.” 

“Wat fout is gegaan, kan niet ongedaan worden gemaakt”, zei Kinew volgens het Canadese Global News. “Maar het moet erkend worden.”

Dochters bevriend geraakt

De ouders van beide mannen overleden vroeg, waardoor ze hun biologische ouders nooit hebben kunnen ontmoeten. Sinds de ontdekking hebben ze wel elkaar kennis kunnen maken met elkaars familieleden, vertelden ze deze week aan The Guardian. Zo zijn hun dochters met elkaar bevriend geraakt. 

Beauvais en Edward zijn niet de eerste Canadese baby’s die verwisseld zijn. Er zijn alleen in de provincie Manitoba twee gevallen bekend van baby’s die in 1975 werden verwisseld.  Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment