Duurzaam verwarmen: dit zijn de opties

Thierry de GraafMomenteel wordt een groot deel van de huizen nog met aardgas verwarmd. Over deze fossiele brandstof is aardig wat te doen. Niet alleen omdat het ooit opraakt, maar ook omdat de hoge CO2-uitstoot bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Vanwege deze redenen wil de overheid op termijn van verwarmen met aardgas af en stimuleert zij duurzame oplossingen.

Duurzame oplossingen stimuleren

Rick Bruins is business development manager bij Remeha en informeert woningbezitters over welke duurzame alternatieven er zijn. “Tot jaren geleden keken we hoe we zo’n vierhonderdduizend mensen met een kapotte cv-ketel konden helpen. Tegenwoordig ligt onze focus op de ruim zeven miljoen mensen die in principe een prima ketel hebben, maar vanwege financiële of duurzaamheidsredenen minder energie willen verbruiken.”

Hybride of elektrische warmtepomp?

Is je cv-ketel aan vervanging toe of wil je van het gas af, dan zijn er volgens Bruins twee meest voor de hand liggende duurzame alternatieven: “De cv-ketel aanvullen met een hybride warmtepomp óf de gasketel volledig door een elektrische warmtepomp vervangen.”
In het geval van een hybride systeem (kleine warmtepomp buiten en een kastje bij de cv-ketel) verwarmt de warmtepomp het huis maximaal op een energiezuinige manier, omdat gas door stroom wordt vervangen. Bruins: “Alleen bij echt koude dagen springt de cv-ketel nog aan en wordt het water met behulp van gas verwarmd. Kies je voor de volledig elektrische warmtepomp dan kun je op een energiezuinige manier helemaal van het aardgas af.”

Switchen is simpel

Bruins merkt dat veel mensen het idee hebben dat overstappen naar een duurzame manier van verwarmen veel gedoe is, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. “Zeker de switch naar een hybride warmtepomp is vrij simpel. Je hoeft niet aan veel voorwaarden te voldoen, het kan vrijwel bij elke woning en de installatie is simpel. De installateur is al na een ochtend klaar. Bovendien is het een investering die zich al in een aantal jaar terugverdient en waarmee je de toekomst duurzaam tegemoet gaat.”

Lagere rekening, hoger energielabel

Volgens de verwarmingsexpert stappen consumenten in het algemeen om twee redenen over op een hybride of volledig elektrische warmtepomp. “Het zit ‘m in de combinatie van geld besparen op de gasrekening en vergroenen. Een warmtepomp is gewoon veel efficiënter.” Maar er zijn meer voordelen van duurzaam verwarmen: “Maak je de switch naar een warmtepomp dan verbetert het energielabel van je huis namelijk ook, iets wat weer een positief effect op de woningwaarde heeft. De aanschaf van een warmtepomp is een mooie manier om je woning up-to-date te houden.”

Kosten(besparing) per optie

Zowel de hybride als de volledig elektrische warmtepomp zijn duurzame investeringen met een prijskaartje. Zo ligt de aanschafprijs van een hybride systeem na aftrek van subsidie tussen de € 4.000 en € 4.500. Stap je over op een volledig elektrisch systeem dan kom je na subsidie uit tussen de € 8.000 en € 12.000 in aanschaf. “Ongeveer 30% van het totaalbedrag wordt door de overheid gesubsidieerd”, vertelt Bruins. “Op de meest populaire hybride versie loopt de besparing al snel op tot zo’n € 2.700.”

Bruins legt uit dat het in eerste instantie een investering is, maar dat zeker de hybride versie zichzelf al binnen een aantal jaar terugverdient. “Omdat de warmtepomp stroom gebruikt en warmte uit de buitenlucht haalt, vermindert het gasgebruik voor een gemiddelde woonsituatie met ongeveer 1000 m3 per jaar. Op jaarbasis kan dit je zo €400 tot €800 op de gasrekening schelen. En de volledig elektrische warmtepomp? Dan gebruik je helemaal geen gas meer dus dat zie je ook zeker op de energierekening terug.” Benieuwd hoeveel jij met een warmtepomp zou kunnen besparen? Doe de check met de Remeha Warmtewijzer.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor duurzaam verwarmen in jouw situatie? Op de website van Remeha vind je meer informatie en krijg je binnen één minuut een passend advies voor jouw woning en energieverbruik.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment