Duits onderzoek: risico op penisbreuken neemt toe rond de feestdagen

Thierry de GraafDe artsen definiëren een penisbreuk als een ‘medisch noodgeval’ waarbij de penisdelen die de erectie verzorgen breken. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Dat is meestal het gevolg van ‘krachtig buigen tijdens overenthousiaste geslachtsgemeenschap’.

Uroloog Nikolaos Pyrgides van de Ludwig Maximilian universiteit in München zegt daarover: “Deze verwonding komt normaal voor tijdens wilde seks, met name bij standjes waarbij er geen direct oogcontact met de sekspartner is.” Pyrgides had de leiding over het onderzoek.

Mannen lopen extra risico op een penisbreuk als er sprake is van een ‘ongebruikelijke situatie’. Pyrgides noemt als voorbeeld affaires of geslachtsgemeenschap op ongewone locaties. Hij adviseert mannen om voorzichtig te zijn in de aanloop naar kerst. 

Aubergine

De breuk in de penis is vaak te horen, stelt de uroloog. Daarna voelt de man ‘hevige pijn’ en zwelt de penis op. Ook zijn er vaak blauwe plekken te zien. “Wanneer patiënten aankomen bij de arts, ziet hun penis er vaak uit als een aubergine”, zegt Pyrgides tegen The Guardian.

Het onderzoek werd tussen 2005 en 2021 uitgevoerd in Duitsland en is gepubliceerd in het British Journal of Urology International. In totaal werden de ziekenhuisgegevens van 3421 mannen met penisbreuken onderzocht. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 42 jaar.

In totaal waren er 51 kerstdagen (24 tot en met 26 december) tussen 2005 en 2021. Veertig van de onderzochte penisbreuken kwamen op die dagen voor. Volgens de onderzoeker betekent dit dat er jaarlijks 43 procent meer penisbreuken zouden voorkomen, als elke dag een kerstdag was.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment