Doodstraf met stikstof toch uitgevoerd in VS, ondanks bezwaren VN

Thierry de GraafSmith is de eerste Amerikaan die ter dood gebracht is door middel van stikstofhypoxie. Hierbij krijgt de terdoodveroordeelde een masker op, waardoor hij vergast wordt met stikstof, een gas dat op zichzelf niet giftig is, maar dat dodelijk is doordat het de zuurstof vervangt.

Deze executiemethode mag worden toegepast in drie van de vijftig staten, maar werd tot nu toe nog nooit ingezet.

Oproep VN

Er was veel te doen rondom de executie van Smith. De Verenigde Naties omschreven de methode als marteling, omdat er zeer pijnlijke complicaties bij kunnen optreden. De mensenrechtencommissaris riep vorige week nog op om van de executiemethode af te zien.

Ook de 58-jarige Amerikaan zelf riep de staat op om geen gebruik te maken van stikstofhypoxie. Smith vertelde aan de BBC dat hij bang was een pijnlijke dood te sterven, en dat hij veel last had van onder andere paniekaanvallen. 

Maar afgelopen woensdag oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof toch dat Alabama stikstof mag gebruiken bij executies.

De terdoodveroordeelde Smith wachtte al sinds 1989 op zijn doodstraf, maar overleefde ook al eens een executie. In 2022 kreeg hij een dodelijke injectie, maar toen lukte het de gevangenismedewerkers niet om die in zijn ader te krijgen.

Huurmoord

In 1989 werd Smith al ter dood veroordeeld, voor de huurmoord op de 45-jarige echtgenote van een dominee. Hij pleegde de moord samen met een handlanger in opdracht van de dominee, die uit was op het geld van de levensverzekering die hij had afgesloten op zijn vrouw. 

Smith en zijn handlanger sloegen de vrouw herhaaldelijk met een pijp en staken haar tien keer met een mes. Ze kregen ieder duizend dollar voor deze moord.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment