‘Don’t do it’, zei Rutte tegen Netanyahu over offensief Rafah

Thierry de GraafIn Rafah verblijven tussen de 1,2 en 1,6 miljoen Palestijnen. Een grootschalig militair optreden daar tegen de radicale beweging Hamas zal volgens Rutte leiden tot een ‘humanitaire catastrofe’. 

Recht op wapens

Internationaal groeit de kritiek op het Israëlische voornemen. EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell zinspeelde op een einde aan wapenverkopen aan Israël om het aantal burgerslachtoffers in Gaza te beperken.

Rutte zegt het hier niet mee eens te zijn. Israël heeft recht op wapens, aldus de premier. Netanyahu zegt nog steeds dat het offensief in Rafah doorgaat.

Rutte zegt verder bij de Israëlische regeringsleider te hebben aangedrongen op het drastisch verlagen van het geweldsniveau. Er vallen veel te veel burgerslachtoffers, vindt Rutte. Ook pleitte Rutte voor veel meer hulp voor Gaza en moeten die goederen veel makkelijker verspreid kunnen worden.

Tweestatenoplossing

In Ramallah sprak Rutte nog met de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh. Tijdens de ontmoeting kwam onder meer het geweld van extremistische Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever aan de orde. Verder spraken ze over de tweestatenoplossing en het belang van vrijlating van gijzelaars door Hamas.

Dinsdag reist Rutte door naar Saudi-Arabië waar hij onder meer een ontmoeting zal hebben met kroonprins Mohammed Bin Salman. In Riyad komt ook de oorlog tussen Israël en Hamas aan de orde en het voorkomen van een regionale escalatie. Ook spreken ze over de bilaterale relatie en over de groene transitie.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment