Diamantrovers ook in hoger beroep miljoenen euro’s lichter

Thierry de GraafEén van de veroordeelden, de 59-jarige Errol H.V., moet in hoger beroep ruim 2,9 miljoen euro aan de Staat betalen. Hij wordt als het vermeende brein achter de roof gezien. Het Openbaar Ministerie eiste eerder ongeveer 1,7 miljoen euro van hem, ruim een miljoen minder.

Twee andere betrokkenen, Marlon D. (49) en Ramazan N. (49), moeten respectievelijk bijna één miljoen euro en 607.571 euro betalen. De vierde veroordeelde, Esther S. (56), moet 265.000 euro ophoesten. Alle veroordeelde rovers beweren nooit een cent te hebben gezien en geen idee te hebben waar de buit is gebleven.

In december 2021 werd het viertal in hoger beroep ook al veroordeeld tot gevangenisstraffen. Errol H.V., Marlon D. en Ramazan N. kregen gevangenisstraffen van 9,5 jaar opgelegd en Esther S. een gevangenisstraf van 10,5 maanden.

Grootste roof

Bij de roof in 2005 werd voor ruim 68 miljoen euro aan diamanten en sieraden buitgemaakt, waarvan zo’n 40 miljoen euro spoorloos is gebleven. Het was de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis.

Er was destijds veel om de roof te doen, omdat de overvallers hun slag sloegen op een vrachtplatform op Schiphol dat zwaar beveiligd had moeten zijn.

De in totaal zeven verdachten werden in 2017, twaalf jaar na de roof, opgepakt in Amsterdam en Valencia. De marechaussee kwam de verdachten op het spoor door een undercover traject.

Errol V. mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, maar vluchtte toen. Afgelopen februari werd hij op Ibiza opgepakt. Bekijk de beelden hier:Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment