Deze kandidaten zien Nederlanders het liefst als premier

Thierry de Graaf


Geert Wilders wordt geen premier van een nieuw te vormen rechts kabinet – en ook Dilan Yesilgöz, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas niet. Maar wie moet de klus dan wel klaren? Het grootste draagvlak lijkt er voor Klaas Dijkhoff en Kim Putters te zijn, blijkt uit onderzoek onder het RTL Nieuwspanel.

“We legden mensen tal van mogelijke kandidaten voor: de nummers twee van de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB bijvoorbeeld, maar ook andere namen van oud-ministers en oud-partijleiders die de afgelopen weken werden genoemd”, legt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker uit. “Van iedere kandidaat afzonderlijk vroegen we of ze ‘acceptabel’ zouden zijn als premier.”

Klaas Dijkhoff

Het meeste draagvlak is er voor Klaas Dijkhoff, oud-fractievoorzitter van de VVD en onder Rutte lang de ‘kroonprins’ van die partij. Een kleine meerderheid van 53 procent ziet in Dijkhoff een acceptabele premier. Opvallend is dat hij niet alleen populair is bij de VVD-achterban (81 procent steun), maar ook onder linkse kiezers aardig wat draagvlak heeft. Alleen PVV-kiezers zijn niet zo enthousiast: daarvan vindt een minderheid (43 procent) hem geschikt.

Geen

Vijf vragen

Geen premier Wilders, maar wie komt er dan wel in het Torentje?

Politiek verslaggever Frits Wester acht de kans klein dat Dijkhoff in het Torentje plaatsneemt. “Hij heeft bij herhaling gezegd dat hij niet beschikbaar is, omdat hij kiest voor zijn gezin.” Wester is niet verbaasd dat er juist onder PVV-kiezers weinig draagvlak is: “Dijkhoff heeft zich in het verleden meermalen kritisch uitgelaten over samenwerken met de PVV.”

“En dan nog is het maar de vraag of de onderhandelende partijen zullen kiezen voor iemand met zo’n hoog partijpolitiek (VVD-)profiel als Dijkhoff”, vervolgt Wester. “Het ligt voor de hand om iemand te nemen met een minder scherp profiel van buiten, die ook veel bestuurlijke ervaring heeft.” 

Kim Putters

Bijna net zoveel steun als Dijkhoff krijgt oud-informateur Kim Putters: 50 procent ziet in hem een acceptabele premier. “Zijn informatieronde was een knappe prestatie”, zegt een deelnemer. “Hij staat goed boven de partijen.” 

Frits Wester: “Je weet nooit wat er nog gebeurt, maar op dit moment wil Putters gewoon niet. En hij is van PvdA-huize, ik vind het moeilijk voorstelbaar dat partijen daarmee zouden instemmen.”

Putters wordt gevolgd door Jeanine Hennis (37 procent), Mona Keijzer (35 procent) en Ronald Plasterk (33 procent). “Behalve Dijkhoff en Putters, zie ik geen andere namen met een breed draagvlak”, zegt Rademaker. “En ook deze twee worden maar door ongeveer de helft van de mensen als een acceptabele premier gezien. Het geeft aan hoe moeilijk het is een kandidaat te bedenken die ervaring heeft én brede groepen aanspreekt.”

Minder bekend, meer ervaring

Frits Wester oppert dat de premierspost ook kan worden bezet door iemand die bij mensen nog wat minder bekend is. “Een commissaris van de Koning bijvoorbeeld. Een goed oog voor politieke en bestuurlijke processen is belangrijk. Zo iemand zal dan in de premiersfunctie ‘moeten kunnen groeien’, maar ervaring is natuurlijk wel vereist: het premierschap is geen stageplaats.”

Verantwoording 

Het onderzoek is uitgevoerd op 14 t/m 15 maart onder ruim 16.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden. 

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan! 

Bekijk ook: ‘Wilders won verkiezingen, maar verliest Torentje’

01:34

Het premierschap zit er niet in voor Geert Wilders. Dat hebben de partijen PVV, NSC, VVD en BBB besloten.

Bron: RTL NieuwsWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment