Desi Bouterse hoort eind dit jaar oordeel rechter over Decembermoorden

Thierry de GraafDe 78-jarige Desi Bouterse, naast voormalig president ook oud-legerleider in Suriname, hoort nog voor kerst of hij veroordeeld wordt voor de Decembermoorden. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Paramaribo vannacht.

Bejaarde verdachten

Ook vier andere ex-militairen horen het oordeel van de rechter op 20 december. Tegen alle bejaarde mannen is twintig jaar gevangenisstraf geëist. Zij houden vol dat ze onschuldig zijn.

De zaak van de Decembermoorden draait om het martelen en doodschieten van vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse. Het ging om journalisten, advocaten, hoogleraren, ondernemers, militairen en vakbondsleiders. Dat gebeurde op 8 december 1982.

Toen Bouterse in 2019 veroordeeld werd, zorgde dat voor opluchting bij nabestaanden:

Kort na zijn veroordeling in 2019 ging Bouterse in hoger beroep. Hij was toen nog president van Suriname, inmiddels is hij oppositieleider. Eerder dit jaar zei hij nog dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van de vijftien mannen, niet hijzelf.

De zaak loopt al sinds 2007 en zorgt telkens weer voor grote opschudding in Suriname. Zo worden scholen rond de rechtbank gesloten als de zaak voorkomt.  Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment