Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Een militair vliegtuig vertrekt vrijdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Beiroet om Nederlanders uit Libanon te halen. Zaterdag volgt een tweede vlucht. De afgelopen dagen nam de druk op de regering toe om Nederlanders op te halen.
Defensie meldt de repatriëring van de Nederlanders vannacht in een persbericht. Nederlanders die zich bij Buitenlandse Zaken hebben gemeld, worden vrijdag opgehaald in Beiroet en naar de militaire luchtmachtbasis Eindhoven gebracht.
Of de vluchten vol zijn, is nog niet duidelijk. Hoeveel Nederlanders exact in Libanon zijn, is onbekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten hier geen zicht op te hebben, omdat er geen registratieplicht is. De ambassade had al wel contact met landgenoten.
Als er aan boord nog plek over is, kunnen mogelijk ook passagiers met andere nationaliteiten meevliegen. In ruil hiervoor kunnen Nederlanders volgens Defensie mogelijk ook met repatriëringsvluchten van andere landen meevliegen.
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp zei gisteren al dat ‘honderden’ Nederlanders uit Libanon zullen worden gehaald. In de dagen daarvoor, toen de spanningen in Libanon al flink opliepen door de dood van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, zei Veldkamp nog dat het de ‘eigen verantwoordelijkheid’ was van Nederlanders om uit Libanon weg te komen.
Dat kwam hem op felle kritiek te staan van de oppositie:
Nederlanders die nog in Libanon waren zeiden gisteren tegen RTL Nieuws dat ‘heel veel geluk’ nodig is om Libanon te verlaten, omdat er nauwelijks vliegtickets te vinden zijn.
De afgelopen dagen kwamen landen als Canada, Duitsland en Groot-Brittannië al met evacuatievluchten voor mensen in Libanon. Veldkamp zei dat Nederland niet achter de feiten aanliep. “Nee, wij lopen gelijk op. Sommige landen zijn eerder gaan communiceren, extern misschien”, zei de minister.
Meer voorbereidingen
Defensie meldde vannacht dat de Nederlandse luchtmacht ook de aanwezigheid op Cyprus uitbreidt in het geval van ‘een mogelijke verdere escalatie’. Ook de situatie in Israël houdt Defensie nauwgezet in de gaten. Er worden ook verschillende scenario’s voorbereid voor eventuele repatriëring van Nederlanders uit Israël, al is daar nu nog geen sprake van.
Voor Libanon en Israël geldt al een paar maanden een rood reisadvies. “Reis er niet heen”, waarschuwt het ministerie. “Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.”