Deense gravin Athena viert 12e verjaardag: wie is zij?

Thierry de Graaf‘Gravin Athena is jarig en wordt vandaag 12 jaar’, schrijft het Deense hof bij een tweetal foto’s van de jonge gravin. Daarbij poseert ze in de sneeuw. Op één van de twee foto’s staat ook een hondje. De foto’s zijn gemaakt door prinses Marie, de moeder van Athena in hun familiehuis in Washington.

Athena is het tweede kind van prins Joachim en prinses Marie. Joachim is op zijn beurt het jongste kind van de recent afgetreden koningin Margrethe. Ze heeft nog twee halfbroers, Nikolai en Felix. Henrik is haar broer.

Hoewel Athena dus in januari is geboren, zijn haar voornamen twaalf jaar geleden lang geheim gehouden. Deze zijn pas officieel bekendgemaakt op 20 mei 2012, de dag waarop ze ook gedoopt werd.

In september 2022 was Athena onderdeel van een grote rel in Denemarken. Haar grootmoeder Margrethe ontnam haar per 1 janauari 2023 de titel van prinses. Deze had ze bij haar geboorte nog meegekregen,. Ook haar broer en halfbroers verloren de titel van prins én hun lidmaatschap van het Deense Koninklijk Huis. Ze dragen nog wel de titel van gravin en graaf van Monzepat. Het bracht nogal wat teweeg bij het gezin van prins Joachim. In een reactie zei Margrethe: “Deze aanpassing zie ik als een noodzakelijke waarborg voor de toekomst van de monarchie. Ik heb mijn beslissing genomen als koningin, moeder en grootmoeder. Maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoeveel mijn jongste zoon en zijn familie zich geraakt voelen.”

Op zondag 14 januari is Margrethe afgetreden als vorstin van Denemarken. Sindsdien is haar oudste zoon Frederik koning van het land. Zijn vrouw, de Australische prinses Mary, is nu koningin. Wie zij precies is, zie je in de video hieronder.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment