De vogelwebcams gaan weer aan: ‘Uil heeft derde ei al gelegd’

Thierry de Graaf24 camera’s, verspreid over het hele land. Op die manier kunnen dertien vogelsoorten op elk moment in de gaten gehouden worden. Leerzaam, maar ook bijzonder, vindt Saskia Hausel van de Vogelbescherming. “Vorig jaar was er een visarend mannetje dat het nest aan het bouwen was en vervolgens wachtte op een vrouwtje, maar dat vrouwtje kwam niet.”

Het nest werd uiteindelijk in beslag genomen door ganzen. “Zo zie je ook hoe vogels met elkaar omgaan.”

Verstoring tegengaan

De webcams hebben meerdere doelen, stelt Hausel. Allereerst wil de Vogelbescherming mensen bewust maken ‘van het moois in de natuur’. Maar de camera’s zijn ook bedoeld om verstoring tegen te gaan. “Mensen willen graag in nesten kijken, ze zijn nieuwsgierig”, zegt Hausel. “Maar dat moet je echt niet doen.”

Vogels hebben tijdens de broedperiode rust nodig. De Vogelbescherming maakt de locaties van de nesten ook niet bekend, om te voorkomen dat mensen ze opzoeken. 

Wanneer mensen zelf op een nest afstappen, bestaat het risico dat een vogel het nest verlaat. “Dan komen ze vaak niet meer terug.” De camerabeelden zijn dan ook een soort service voor alle nieuwsgierige vogelliefhebbers.

Enorm populair

Hausel is bepaald niet de enige die enthousiast wordt van de webcams. Vorig jaar waren er 1,2 miljoen unieke kijkers. “Sommige mensen volgen de vogels echt dagelijks”, zegt Hausel. In totaal vlogen toen 34 vogeltjes uit. 

Hausel kan ook al een mooi feit van de vogels van dit jaar verklappen: “De bosuil heeft al een derde ei gelegd.” 

Het project met de naam ‘Beleef de Lente’ bestaat sinds 2007. Vijf maanden lang kan iedereen zien wat er gebeurt in de vogelnesten. De webcambeelden zijn hier te bekijken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment