De BioStabil ontleed: eindelijk duidelijkheid over ‘geneeskrachtige’ ketting

Thierry de GraafIn de podcast De Ketting van Santanera duiken RTL Nieuws-journalisten Daniël Youssef en Sven van Diepen in het verhaal achter de hanger. Hoe kan het dat Santanera na twintig jaar aan rechtszaken nog steeds in zijn gelijk gelooft? Heeft TROS Radar de familie Santanera moedwillig kapot proberen te maken? Voor hun zoektocht reizen ze af naar het uiterste noorden van het land: naar het Groningse Godlinze. 

TROS Radar vs Santanera

Volgens Santanera zou de BioStabil 2000 helpen tegen allerlei kwalen, van depressie tot eczeem en van reuma tot migraine. Hoe het werkt? Simpel: de gebruiker hoeft de ketting alleen maar om de nek te hangen en de hanger doet vervolgens al het werk. TROS Radar dacht daar anders over: dat bestempelde het fenomeen als klinkklare onzin.

Het gevolg: één van de langst slepende mediazaken aller tijden. Want de van origine Italiaanse Bruno Santanera liet het er niet bij zitten. Doelbewust en onterecht heeft het consumentenprogramma zijn ketting volgens hem kapotgemaakt. Twee decennia lang zou hij op iedere mogelijke manier voor zijn gelijk strijden. Rechtszaak na rechtszaak is intussen de revue gepasseerd.

Tel Sell en RTL

“Toen we het dorp binnenreden, zagen we gelijk een Italiaanse vlag. Het was gelijk duidelijk: hier woont de familie Santanera”, aldus maker van de podcast Sven van Diepen. “Dankzij hen kent ook Godlinze de hoogtijdagen van de BioStabil. Rond de eeuwwisseling bezoeken honderdduizenden mensen het kleine Groningse plaatsje om een consult van ‘wonderdokter’ Santanera te bezoeken. En de zondagen staan in het teken van entertainment van onder meer Imca Marina.”

Imca Marina introduceert vriendin en tevens presentatrice Tineke de Nooij vervolgens bij de Santanera’s. De Nooij zorgt er uiteindelijk voor dat de BioStabil 2000 verkocht wordt bij Tel Sell. De ketting krijgt zo landelijke bekendheid, omdat het wordt uitgezonden op de zenders RTL 4 en SBS 6. RTL Nieuws duikt in de historie van RTL 4 en bekijkt welke rol het mediabedrijf heeft gespeeld in dit verhaal.

Gebruikers, ambassadeurs als Tineke de Nooij en Imca Marina, maar ook tegenstanders van de ketting, komen allemaal aan het woord. Met als resultaat: antwoorden én onverwachte ontwikkelingen in het verhaal achter de beroemde ketting”, zegt maker van de podcast Daniël Youssef. De ontwikkelingen zijn vanaf nu wekelijks te horen in je favoriete podcast-app.

De Ketting van Santanera is vanaf nu te beluisteren in jouw favoriete podcastapp!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment