Colorado haalt Trump van stembiljet om rol bij Capitoolbestorming

Thierry de Graaf1. Hoe kwam het hof tot dit besluit?

Volgens de rechters in Colorado heeft Trump zichzelf ‘gediskwalificeerd’ voor het Amerikaanse presidentschap door zijn pogingen de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

Hij overtrad met zijn oproep tot de Capitoolbestorming volgens het hof een grondwet die stelt dat ambtenaren niet mogen oproepen tot ‘opstand of rebellie’.

“Dat is een regel die nog stamt uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog”, legt verslaggever Sophie van der Meer vanuit New York uit. De wet wordt zelden gebruikt, maar gaf voor de rechters in Colorado de doorslag, terwijl Trump nog niet strafrechtelijk veroordeeld is voor zijn acties begin 2021. 

2. Waar is Trump precies onverkiesbaar voor?

De beslissing van het hof in Colorado gaat over de Republikeinse voorverkiezing die in maart volgend jaar wordt georganiseerd. Als het aan het hof ligt, mag Trump daar niet worden verkozen. Inwoners van Colorado kunnen dan dus alleen voor andere Republikeinse kandidaten stemmen.

Wat de gevolgen hier precies van zijn, is op dit moment lastig te overzien, zegt Van der Meer. Als Trump niet verkozen mag worden bij de voorverkiezingen, mag hij waarschijnlijk ook niet op het stembiljet bij de echte presidentsverkiezingen verschijnen. Dat is echter nog niet zeker. 

3. Kan Trump geen president meer van de VS worden?

Waarschijnlijk kan Trump alsnog verkozen worden tot president van de VS, ook zonder dat hij op het stembiljet in Colorado staat, zegt Van der Meer. “De Democraat Joe Biden won in 2020 de staat Colorado met dik 55 procent van de stemmen. De kans is groot dat Colorado ook volgend jaar Democratisch zal stemmen.”

Dan zou Trump er dus toch al niet hebben gewonnen, en heeft de uitspraak van het hof voor de uiteindelijke verkiezingsuitslag misschien geen doorslaggevende invloed.

Hoe zit het ook alweer? In deze video legde correspondent Erik Mouthaan deze zomer uit welke strafzaken er allemaal tegen Trump lopen: 

4. Hoe reageerde Trump?

De advocaten van Trump noemden de uitspraak van het hof vannacht ‘gebrekkig’ en ‘ondemocratisch’. Zij hebben aangekondigd in beroep te gaan bij het landelijke hooggerechtshof van de VS.

Als dat hooggerechtshof besluit dat het hof in Colorado in z’n recht staat, dan kan Trump in andere staten volgens Van der Meer misschien ook van het stembiljet verdwijnen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de oud-president. 

“Het is hoe dan ook historisch dat een oud-president van de VS verbannen wordt van een stembiljet”, stelt Van der Meer.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment