Chelsea-trainster Hayes maant Ajax-vrouwen vooral geduld te hebben

Thierry de GraafChelsea-trainster Emma Hayes maant de voetbalsters van Ajax vooral geduld te hebben in de jacht op meer internationaal succes. Het thuisduel in de kwartfinales van de Champions League werd ruim verloren van de Engelse koploper (0-3), maar volgens de Britse coach kwam dat vooral door een verschil in ervaring. “Wij hebben ook twaalf jaar nodig gehad om op dit niveau te komen”, zei Hayes op de persconferentie na de wedstrijd.

Chelsea haalde sinds 2018 vijf keer minimaal de kwartfinale. Ajax bereikte dit seizoen als eerste Nederlandse club de laatste acht van de Champions League. Hayes: “Ik werk nu twaalf jaar bij Chelsea en zo lang heeft het ons gekost om het niveau van vanavond te bereiken. Vorige seizoenen zijn we ook een paar keer afgeslacht door VfL Wolfsburg en FC Barcelona. Daar leer je van.”

Volgens Hayes was Chelsea in de Johan Cruijff ArenA vooral beter door dit verschil in ervaring. “Toen wij onze eerste wedstrijden op dit niveau speelden, zagen we er misschien hetzelfde uit als Ajax nu. Maar ze hebben al van drie Europese topclubs gewonnen, dus ik heb ze zeker niet onderschat. Vandaag waren wij vooral rustiger en gedisciplineerder, ook al was het allemaal niet perfect”, aldus Hayes dinsdagavond.

In Engeland speelt Chelsea in een van de sterkste competities van Europa, terwijl Ajax tijdens veel wedstrijden in de Eredivisie veel minder tegenstand heeft. Toch zijn ook Engelse clubs volgens Hayes niet het beste voorbeeld voor de landskampioen uit Amsterdam.

“Wij zijn nu ook de enige Engelse club in de kwartfinales van de Champions League. Spaanse en Franse teams zijn nog steeds dominant. En ik denk dat het Nederlandse voetbal vooral geduld moet hebben, want zulke dingen gaan niet snel. Maar het gaat de goede kant op en de fans zijn in ieder geval geweldig”, zei Hayes over de bijna 36.000 aanwezige toeschouwers, een recordaantal voor een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland.

Hayes, die na dit seizoen aan de slag gaat als bondscoach van de Amerikaanse vrouwen, denkt dat de strijd in deze kwartfinale nog niet helemaal is gestreden. “Ajax heeft volgende week Sherida Spitse terug (van een schorsing). Zij is een geweldige speelster, die hun spel erg beïnvloedt. En wij hebben eerder gezien dat we het na een gewonnen uitwedstrijd thuis te gemakkelijk oppakken. Daar moeten we voor gewaarschuwd zijn.”

Bron: ANPWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment