CBS: ouderen vinden zichzelf meer ‘klimaatbewust’ dan jongeren

Thierry de GraafNaarmate mensen ouder worden, vinden ze zichzelf klimaatbewuster, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van eigen onderzoek. 

18- tot 25-jarigen geven zichzelf gemiddeld een 6,2 als het gaat om klimaatbewustzijn. Alle andere volwassenen geven zichzelf een hoger rapportcijfer. De oudste leeftijdsgroepen, boven de 65 jaar, geven zichzelf gemiddeld een 7.

Minder vliegen

Of dat zich ook daadwerkelijk vertaalt naar gedrag dat beter is voor het klimaat, is de vraag. Wel vliegen ouderen volgens het CBS minder dan jongeren. 

Van de jongeren tot 25 jaar die het CBS ondervroeg, zei ruim 61 procent in de afgelopen twaalf maanden namelijk met het vliegtuig te hebben gereisd. De 25- tot 35-jarigen zaten daar vlak achter met 57,5 procent. 

Van de mensen tussen de 55 en 75 jaar had een kwart met het vliegtuig gereisd, boven de 75 jaar iets minder dan 14 procent.

Meer ouderen dan jongeren zeggen bereid te zijn voor het klimaat minder vaak of helemaal niet meer te vliegen. Schuldgevoelens over vliegen zag het statistiekbureau ook het meest onder ouderen. Bijna een op de drie 65-plussers zegt last te hebben van vliegschaamte. Onder de jongeren is dat 22 procent.

Vorig jaar concludeerde het RTL Nieuwspanel al dat een kwart van de Nederlanders minder vliegt om vliegschaamte. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment