CBS: Nederland telt over veertien jaar 19 miljoen inwoners

Thierry de GraafDat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van de laatste prognose. Dit jaar verwacht het CBS dat er in totaal 140.000 mensen bij komen, vorig jaar waren dat er per saldo nog bijna 200.000.

Onderzoekers legden vorige maand al uit dat de bevolking dit jaar minder groeide omdat er minder baby’s geboren werden en minder vluchtelingen vanuit Oekraïne naar Nederland kwamen.

Meer emigratie

Hoe gaat dat de komende jaren verder? Het CBS verwacht dat er iets minder mensen naar Nederland zullen verhuizen. De emigratie zal juist toenemen, doordat een deel van de immigranten na een aantal jaar ook weer vertrekt.

Tot en met 2027 overlijden er naar verwachting meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. Dit betekent dat de bevolking in die jaren alleen groeit door mensen die vanuit het buitenland naar Nederland verhuizen. Er zijn immers meer sterfgevallen dan dat er kinderen bijkomen.

Tussen 2028 en 2039 zijn er juist meer geboortes dan overlijdens, daarna draait dat weer om.

Meer 65-plussers

De groep 65-plussers zal de komende jaren steeds groter worden. Op dit moment is een op de vijf inwoners van Nederland 65 jaar of ouder, in 2040 is dit naar verwachting een kwart.

Dit komt door de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig. Bovendien worden Nederlanders gemiddeld gezien steeds ouder.

Diversere samenleving

In 2070, het laatste jaar waarover het CBS de situatie heeft uitgerekend, is de Nederlandse bevolking naast ouder ook diverser. Op dit moment is 16 procent van de inwoners geboren in het buitenland, in 2070 is dit naar verwachting 26 procent.

Het deel van de inwoners waarvan minstens een van de ouders in het buitenland is geboren, stijgt van 11 naar zo’n 20 procent.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment