Canada zet deur open voor immigranten: anderhalf miljoen mensen erbij voor 2025

Thierry de GraafNet als Nederland kampt Canada met een sterk vergrijzende bevolking. En het geboortecijfer, dat aangeeft hoeveel kinderen een vrouw gemiddeld krijgt, ligt lager dan bij ons. Dat zorgt voor problemen op de arbeidsmarkt, omdat er te weinig mensen zijn in Canada om alle banen te vullen. Er staan bijna een miljoen vacatures open in het land. Ook wordt het sociale vangnet onbetaalbaar: binnenkort zal er één gepensioneerde zijn voor iedere twee werkenden in Canada.‌

Oplossing voor arbeidstekort

‌In Nederland is er veel kritiek op immigratie en in aanloop naar de verkiezingen eisen rechtse partijen een inperking. In Canada zien ze dat anders, daar zijn bijna alle politieke partijen het erover eens dat immigratie de oplossing is om het arbeidstekort op te vullen. De discussie gaat eerder over hoeveel mensen nodig zijn, en hoe het land de juiste arbeiders binnenlaat.

‌Canada mikt vooral op hoogopgeleide arbeidsmigranten volgens het ‘Express Entry systeem’. Hoe beter het opleidingsniveau, de talenkennis of werkervaring is, hoe meer punten je verdient. Daarnaast nodigt Canada vluchtelingen, asielzoekers en gezinsherenigers uit.

‌Leegloop

‌Abe Klassen, baas van een bouwbedrijf, heeft Tilak Patel, een medewerker uit India, verwelkomd. “De Canadese bevolking neemt af, dus we hebben immigranten nodig om Canada te onderhouden”, zegt Klassen.

‌Zijn bedrijf staat in het kleine stadje Taber in de provincie Alberta, dat leeg dreigt te lopen. Lokaal kon Klassen geen werknemers vinden, dus maakte hij gebruik van het Alberta Advantage Immigration Program, dat zich met name richt op het werven van immigranten voor rurale stadjes zoals Taber.

‌Ruimte

‌Het voordeel van Canada is dat er genoeg ruimte is voor een groeiende bevolking, maar er is ook een andere blik op migratie dan in veel Europese landen. De bevolkingsdichtheid in Canada is laag. Er wonen gemiddeld ongeveer vier mensen per vierkante kilometer. In Nederland zijn dat er 522. 

‌De gemeente Taber hield een vergadering met alle inwoners, en de meerderheid koos voor een toestroom van immigranten. Daarmee volgt het stadje de plannen van de Canadese overheid. Naast de immigratiedoelen voor 2025 kijkt de Canadese regering verder, en houdt de regering de mogelijkheid open om in de komende tien jaar in totaal vijf miljoen immigranten toe te laten.

‌Al die nieuwe mensen is natuurlijk wel even wennen, zegt Klassen. “Het is soms een beetje gek dat er nieuwe ideeën binnenkomen, maar het dorp heeft zich er goed op aangepast.”

Over de nieuwe medewerker Tilak Patel uit India is Klassen zeer tevreden. ‘We zagen dat hij erg slim is, dus we zeiden dat we hem gaan opleiden naar onze behoeften”, aldus Klassen. Omgekeerd is Patel ook tevreden: “Er is hier veel meer vrede en rust, de mensen zijn erg behulpzaam.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment