Brandstichting, verf en beschietingen: incidenten bij Russische verkiezingen

Thierry de GraafIn Sint-Petersburg werd een 21-jarige vrouw gearresteerd omdat ze een molotovcocktail naar een stembureau had gegooid. Ook in Moskou en Siberië werden pogingen ondernomen om brand te stichten in stemlokalen, meldt persbureau Reuters. 

Ook gooiden verschillende mensen verf in stembussen. Een bewakingscamera legde vast hoe een vrouw in Moskou blauwe verf over de stembiljetten giet. Ook uit de Kaukasische regio Karatsjaj-Tsjerkessië en van de Krim kwamen meldingen van protestacties met verf. 

Bekijk hier enkele sabotage-acties:

De meeste van de acties zijn niet opgeëist, maar ze zijn waarschijnlijk het werk van tegenstanders van president Poetin, die het land in een stevige greep houdt. 

Van politieke oppositie is in Rusland geen sprake, alle politieke tegenstanders worden zorgvuldig uit de weg geruimd. De belangrijkste politieke tegenstander van Poetin, Alexej Navalny, werd vorige maand vermoord in een Siberisch strafkamp. 

Oekraïense regio’s

Ook in de door Rusland bezette delen van Oekraïne wordt gestemd. In de regio Cherson meldde de lokale Russische kiescommissie beschietingen op stembureas in de plaatsen Kakhovka en Brylivka. Daarbij zouden ook gewonden zijn gevallen, maar die claim kan niet worden geverifieerd. 

President Poetin beschuldigt Oekraïne ervan te proberen de verkiezingen in Rusland te verstoren. Volgens Poetin beschoten de Oekraïners vandaag op verschillende plekken Russisch grondgebied. Ook zouden volgens hem zo’n 2500 aan Oekraïne verbonden rebellen aanvallen hebben uitgevoerd op regio’s in het westen van Rusland. 

De commissie die verantwoordelijk is voor het elektronisch stemmen meldt zo’n 10.000 aanvallen op het stemsysteem, dat desondanks overeind zou zijn gebleven.  Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment