Volgens RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen, is de stijging van het aantal boomkikkers in Nederland het gevolg van gerichte maatregelen en veranderd natuurbeheer.
Bedreigde dieren
De kleine, groene kikker kwam vroeger volop voor op met name zandgronden. Maar aan het eind van de vorige eeuw was 80 procent van de boomkikkers verdwenen en was het diertje een van de sterkst bedreigde amfibieën in Nederland. Er waren de laatste tijd nog kleine groepen in Zeeuws-Vlaanderen, Midden-Limburg, de Achterhoek en Twente.
Boomkikkers kunnen in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige oevers van poelen en vennen. Door zowel poelen en vennen als ander landschap te herstellen, is nieuw leefgebied voor de dieren ontstaan, zegt RAVON. De boomkikkers die in Noord-Brabant en Limburg zijn uitgezet, planten zich voort en verspreiden zich.
In 2018 filmden we hoe in Noord-Brabant werd geprobeerd om de droogte tegen te gaan en zo de paar boomkikkers die er nog waren, te redden:
In Noord-Nederland zijn ook kikkers uitgezet, maar daar ontsnapten ook beesten bij particulieren. Daar gaat het zo goed met de boomkikkers dat er nu vele honderden dieren worden gezien en gehoord. Er leven nu zelfs zoveel boomkikkers in de noordelijke provincies dat RAVON extra vrijwilligers zoekt om de kikkerstand bij te houden.