Bijna een op de vijf jongeren is slachtoffer van huiselijk geweld

Thierry de GraafMinderjarige jongeren (16 tot 18 jaar) gaven vaker aan slachtoffer van huiselijk geweld te zijn dan meerderjarige jongeren; het gaat hier om 25 procent versus 15 procent, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook werden jonge vrouwen (16 tot 18 jaar) met 29 procent vaak slachtoffer.

Controle

Bij huiselijk geweld gaat het hier zowel om fysiek geweld, als om andere vormen van geweld zoals dwingende controle door gezinsleden en stalking door een ex-partner. De meeste slachtoffers praten wel met iemand over wat hen is overkomen, maar doen dit nauwelijks bij instanties zoals de politie of Veilig Thuis, schrijft het CBS.

Ongeveer een op de tien jongeren kreeg te maken met fysiek geweld door een gezins- of familielid. Dan ging het meestal om slaan (45 procent) of de arm verdraaien, duwen of aan de haren trekken (ook 45 procent). Ernstig geweld als verwurgen of verwonden met een vuurwapen komt het minst voor.

Ook een op de tien jongeren werd gekleineerd, geïntimideerd of voortdurend in de gaten gehouden. 5 procent van de jongeren met een ex-partner had last van stalking.

Structureel misbruik

Van de jongeren die slachtoffer werden van lichamelijk geweld gaf een op de acht (13 procent) aan dat dit structureel gebeurde, minstens een keer per maand. Stalking en kleineren vinden per definitie herhaaldelijk plaats.

Veel jonge slachtoffers van geweld in huiselijke kring hadden daar als kind ook al last van. Ongeveer vier op de tien geeft aan dat ze al voor hun twaalfde slachtoffer werden van fysiek geweld, meestal door een broer of zus. Drie op de tien had op jongere leeftijd al te maken met dwingende controle, meestal door de ouders.

De cijfers komen uit een enquête van het CBS en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) naar huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag in 2022. Daaraan namen 2000 jongeren deel.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment