Biden staat in ‘troonrede’ lang stil bij Oekraïne en NAVO

Thierry de GraafDe Amerikaanse president Joe Biden begon zijn State of the Union, vergelijkbaar met de troonrede van de koning in Nederland, met een betoog voor meer steun aan Oekraïne. 

‘Democratie beschermen’

“Dit is een zeldzaam moment. De vrijheid en democratie worden niet alleen binnen de Verenigde Staten maar ook in het buitenland aangevallen”, zei Biden. Volgens hem was de situatie in de wereld sinds het presidentschap van Franklin Roosevelt (1933-1945) niet meer zo kritiek. 

“We kunnen Rusland stoppen als we Oekraïne blijven voorzien van wapens”, zei Biden. Hij benadrukte nogmaals hoe belangrijk het is dat Amerika deel blijft uitmaken van de NAVO. 

“Ik denk dat we hier vanavond zijn campagne hebben gehoord”, zegt verslaggever Sophie van der Meer. “Zijn verhaal wordt: Amerika maakt een comeback. Biden wil de democratie beschermen.”

Biden vs. Trump

Onderweg naar de State of the Union werd Biden opgehouden door wegblokkades. Op straat werd gedemonstreerd tegen de steun voor Israël in de oorlog tegen Hamas. 

Tijdens zijn toespraak kwam de situatie in de Gazastrook pas na ruim drie kwartier aan bod, zag Van der Meer. “Dat is opvallend.” Tijdens zijn State of the Union beloofde Biden een haven te bouwen die noodhulp aan Palestijnen in het gebied mogelijk maakt. 

De president kreeg de afgelopen tijd veel kritiek om zijn hulp aan Israël en tienduizenden Democraten lieten Biden deze week in de voorverkiezing door middel van een blanco stem ook weten het niet met hem eens te zijn. 

Trump vs. Biden

Biden noemde in zijn toespraak vannacht de naam van zijn tegenstander Donald Trump geen enkele keer, maar verwees wel naar ‘zijn voorganger’. Hij verweet de Republikein wanbeleid. Trump liet op zijn beurt tijdens de State of the Union bijna onafgebroken van zich horen op zijn sociale medium Truth Social. 

Correspondent Erik Mouthaan legde deze week uit dat de nek-aan-nekrace om het Witte Huis nu echt is begonnen: 

Verder sprak Biden in zijn toespraak van ruim een uur over de staat van de Amerikaanse economie, het recht op abortus en vrouwenrechten. “Hij kwam best ontspannen over”, concludeert Van der Meer. “Het is van levensgroot belang voor hem dat hij mentaal fit overkomt.”

‘Leeftijd doet er niet toe’

Biden is met zijn 81 jaar de oudste president ooit die een State of the Union geeft, zegt Van der Meer. In zijn slotbetoog grapte hij daarover. “Het lijkt misschien niet zo, maar ik loop hier al enige tijd rond”, zei hij. En: “Het probleem waar ons land voor staat, is niet hoe oud wij zijn, maar hoe oud onze ideeën zijn.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment