Bezoekersaantallen podia weer op niveau van voor coronapandemie

Thierry de Graaf


Boulevard

Door ANP··Aangepast:

Bezoekersaantallen podia weer op niveau van voor coronapandemie

RTL

Podia in Nederland zitten wat betreft bezoekersaantallen bijna op het niveau van voor de coronapandemie. Dat meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) op basis van jaarcijfers van 2023 bij 156 leden. Wel hebben podia volgens de branchevereniging moeite met de hoge kosten en blijft indexering van gemeentesubsidies achter.

De podia zitten qua bezettingsgraad en kaartverkoop weer nagenoeg op het niveau van 2019, meldt de VSCD. Het aantal bezoekers per uitvoering ligt zelfs hoger dan in 2019, met 361 mensen tegen 339. Vier op de vijf tickets werden afgelopen jaar online gekocht. Dat was aanzienlijk meer dan in 2019, toen het ging om een op de drie kaarten.

De podia telden afgelopen jaar 10,4 miljoen bezoeken voor 31.000 voorstellingen en concerten, een “aanzienlijke stijging ten opzichte van de voorgaande coronajaren”. De kaartverkoop steeg met 32 procent, horeca-omzet met 27 procent en de omzet van de verhuur met 33 procent ten opzichte van 2022. Het aanbod van podia steeg in 2023 met 9 procent en de vraag naar voorstellingen en concerten steeg met 30 procent ten opzichte van 2022.

Hoewel de omzet steeg, namen volgens de VSCD ook de kosten toe. Zo stegen de kosten voor energieverbruik met 26 procent en namen de directe inkoopkosten met 25 procent toe in vergelijking met het jaar daarvoor. Mede omdat meer personeel werkzaam was bij de podia, 6 procent meer dan in 2022, namen ook de personeelskosten toe.

Daarnaast spreekt de brancheclub van een “indexatietekort”, een tekort aan steun voor de gestegen kosten. Ruim 60 procent kreeg in 2023 indexatie over de gemeentesubsidie, maar dit zijn lang niet alle podia. In 2022 was de gemiddelde indexatie 2,3 procent en de inflatie 11,6 procent. In 2023 lag de indexatie op 5,1 procent en bedroeg de inflatie 4,1 procent, waarmee het verschil van 2022 niet is gecompenseerd. Dat in combinatie met de voorgenomen gemeentelijke bezuinigingen vanaf 2026, hogere kosten en de voorgenomen afschaffing van het lage btw-tarief op cultuur maakt de toekomst volgens de branchevereniging “onzeker”.

In een toelichting noemt een woordvoerder de voorgenomen afschaffing van het lage btw-tarief ontzettend slecht nieuws. “Want dat is een prijsstijging die direct doorberekend moet worden aan de consument. Niet iedereen kan die prijsstijging zomaar betalen”, zegt hij tegen het ANP. Volgens hem zorgt de verhoging van het btw-tarief voor een daling van 930.000 bezoeken per jaar. Dat zou in euro’s een inkomstenderving van 23,34 miljoen euro per jaar inhouden. Dat is 3,5 procent van de totale baten van de Nederlandse podia die zijn aangesloten bij de VSCD.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment