Beruchte drugscrimineel Fito ontsnapt uit gevangenis Ecuador

Thierry de GraafVolgens de Spaanse krant El País zat Fito al twaalf jaar in de gevangenis en zou hij afgelopen zondag worden overgebracht naar een streng beveiligde inrichting ergens anders in de stad. Fito zou zo’n tien jaar geleden ook al eens zijn ontsnapt. 

Moord op presidentskandidaat

Fito wordt beschouwd als een van de meest gevaarlijke drugscriminelen van Ecuador, zo schrijft de krant. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio vorig jaar augustus.

Fito, wiens echte naam José Adolfo Macías Villamar is, was vijftien uur zoek in de gevangenis in de havenstad Guayaquil in het zuiden van Ecuador. Daarna moesten de Ecuadoraanse autoriteiten erkennen dat hij was ontsnapt.

Hij is de leider van de bende Los Choneros, de Ecuadoraanse tak van het Mexicaanse Sinaloa-kartel. Na de ontsnapping van Fito brak er in meerdere gevangenissen onrust uit.

Landelijke noodtoestand

Nadat bekend werd dat de drugscrimineel verdwenen was, kondigde president Noboa op zijn socialemediaplatformen aan dat een noodtoestand van kracht werd. “Ik heb net landelijk de noodtoestand afgekondigd zodat de strijdkrachten alle politieke en wettelijke steun in hun handelen ervaren”, zegt hij in een video. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment