Beleggers verkopen woningen: huren vrije sector stijgen 8 procent

Thierry de Graaf18,01 euro per vierkante meter, zo veel huur betaalde je afgelopen kwartaal in de vrije sector. Dat blijkt uit cijfers van verhuursite Pararius. Dat is 8,5 procent meer dan de 16,59 euro die je in dezelfde periode een jaar eerder nog moest neerleggen.

Die stijging is veel hoger dan de inflatie van 1,2 procent (3,4 procent als je energie niet meerekent) in december.

De groei is ook hoger dan de toename van maximaal 3,1 procent die verhuurders van een sociale huurwoningen per 1 juli mochten rekenen (als de huur 300 euro of meer per maand was).

Minder aanbod

De flinke toename van de vrijesectorhuur komt doordat er maar liefst 15,6 procent minder woningen in de vrije sector beschikbaar kwamen.

Meer particuliere beleggers besloten om hun huurwoningen in de vrije sector niet opnieuw te verhuren, maar om deze te verkopen, aldus Pararius. Op een vrije markt betekent minder aanbod dat de huur stijgt.

Beleggers verkopen

Al een tijdje is te zien dat beleggers hun huurpanden verkopen, zegt de verhuurorganisatie. In het vierde kwartaal ging het bij 7,7 procent van de woningen die te koop stond om een voormalige huurwoning.

Een kwartaal eerder was dat nog 7 procent en in dezelfde periode van 2019 om slechts 3,2 procent.

“De toenemende verschuiving van huur- naar koopwoningen leidt tot een verdere verkleining van het toch al schaarse huuraanbod in de vrije sector”, aldus Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Onlangs vreesde de Raad van State al dat de plannen van demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om een deel van de vrije sector te reguleren ertoe zou leiden dat huurwoningen zouden worden verkocht en er minder nieuwe huurwoningen worden gebouwd.

Stijging hoogst in Rotterdam

Van de vijf grote steden in ons land daalde in het vierde kwartaal alleen in Eindhoven de gemiddelde vierkantemeterprijs voor de vrije sector. In Rotterdam was de toename met 9,6 procent het grootst.

In euro’s gemeten is de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector nog altijd het hoogst in Amsterdam (27,28 euro). In het centrum van de hoofdstad was dat met gemiddeld 30,19 euro nog een stuk meer.

Huurmarkt kleiner dan koopmarkt

Volgens Pararius kan het grotere aanbod koopwoningen positief uitpakken voor starters op de woningmarkt. Maar de huurmarkt in de vrije sector is acht keer kleiner dan de koopmarkt, tekent De Groot aan.

Daarbij kunnen veel starters moeilijk een koopwoning financieren. “Starters zijn dan aangewezen op de vrije sector huurmarkt, waar het aanbod terugloopt en de huurprijzen als gevolg daarvan sterk stijgen.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment