Baudet houdt bult over aan klap op hoofd, Rutte noemt aanval ‘onacceptabel’

Thierry de GraafThierry Baudet liep gisteren het gebouw van de universiteit van Gent binnen toen het misging. Hij werd vlak buiten de deur met een paraplu hard op zijn hoofd geslagen. Een verdachte werd meteen overmeesterd. Deze persoon riep in het Oekraïens antifascistische en anti-Poetinleuzen.

Bekijk hier hoe Baudet de klap op zijn hoofd kreeg:

Baudet noemde de aanval in Gent vannacht in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken ‘gewoon verschrikkelijk’. Een woordvoerder van Forum voor Democratie liet eerder al aan RTL Nieuws weten dat het naar omstandigheden goed met hem ging. De lezing waarvoor Baudet naar de Belgische stad was afgereisd, kon ook gewoon doorgaan. Maar hij zei wel een ‘flinke bult’ op zijn hoofd te hebben.

Alle politici reageren

Het Binnenhof reageerde massaal op de aanval op Baudet. Volstrekt onaanvaardbaar, noemde Frans Timmermans van PvdA-GroenLinks de aanval. “Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd.”

“Woorden bestrijd je met woorden. Nooit met geweld”, zei Justitieminister en VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz. “Absoluut onacceptabel dit.”

Ook Pieter Omtzigt (NSC) sprak zich uit op X. “Geweld is altijd onacceptabel, vooral omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Baudet in te perken.”

‘Je blijft af van politici’

Mark Rutte was zelf in Brussel voor een EU-top over Israël. Na afloop daarvan zei de demissionaire premier dat ‘mensen die politici aanvallen erop uit zijn het vrije woord grote schade toe te brengen’.

“Het is onacceptabel. Je blijft af van politici”, zei Rutte. Bekijk zijn reactie voor de camera van RTL Nieuws hier:

De premier heeft naar eigen zeggen Baudet een bericht gestuurd om hem ‘alle sterkte’ te wensen. Hij hoopt dat het ‘fysieke leed’ meevalt. De FvD-leider zei zelf dat hij er nog naar ‘zou laten kijken’.

‘Een hinderlaag’

Baudet zei over de aanval verder nog dat hij werd afgeleid, waarna iemand anders vanaf zijn andere kant met de paraplu op zijn hoofd sloeg. “Het leek op een soort ambush, een soort hinderlaag die ze hadden opgezet.”

Bekijk de reactie van de FvD-leider hier:

Veel te doen om lezing

Baudet was in Gent op uitnodiging van een conservatieve studentenvereniging. Over lezing over de ‘ondergang van Europa’ in de UGent was op voorhand al veel te doen. De universiteit probeerde die tevergeefs tegen te houden, omdat de veiligheid niet zou kunnen worden gewaarborgd.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment