Arrestaties in Nederland en België om verkoop technologie aan Rusland

Thierry de GraafNa een tip van justitie in de Verenigde Staten deed de politie invallen in Rotterdam, Sluis en het Belgische Knokke en Eeklo. Daarbij zijn huizen en kantoren doorzocht. In België zijn vier mensen meegenomen voor verhoor en in Nederland twee, zegt het Belgische Openbaar Ministerie.

Wapentuig

De Amerikaanse opsporingsdiensten hadden al een onderzoek ingesteld naar de ‘illegale export van dual use-goederen uit de VS en het witwassen van geld’, meldt het OM. Zulke spullen, zoals microchips en turbinemotoren, kunnen voor onschuldige apparaten worden gebruikt, maar ook voor drones, raketten en ander wapentuig. 

Sinds de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne bijna twee jaar geleden is de export van dat soort spullen verboden. Rusland heeft ze soms hard nodig en probeert ze dus ook in handen te krijgen. 

Defensie-inkoopnetwerk

De verdachten zouden onderdeel uitmaken van een ‘defensie-inkoopnetwerk’ dat elektronica aanschafte die Rusland militair kan gebruiken, zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën. Daarvoor gebruikten ze een aantal bedrijfjes over de hele wereld.

Spil in het netwerk is volgens de VS de Belgische zakenman Hans De G. (61). Hij en zijn broer Tom (59) werkten samen met een Russische geheim agent en exporteerden volgens de VS al jarenlang zogeheten dual-use-goederen, waaronder ook microchips, naar Rusland en China. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment