Geluksstofje
Zeg maar ‘doei’ tegen minimalisme! Het zijn dit seizoen de bombastische kleuren die de Japandi interieurs doen verbleken. Wij zeggen dan ook volop ‘ja’ tegen maximalisme!
Maar om de trend ‘Dopamine Decor‘ helemaal te begrijpen, gaan we even terug naar de term. Dopamine is een stofje dat wordt aangemaakt wanneer je iets doet waarvoor je – volgens je hersenen – beloond moet worden. Denk aan eten en sporten, maar ook wanneer je seks hebt of verliefd bent. Het fijne gevoel dat je dan krijgt, heeft alles te maken met het stofje dat vrijkomt; dopamine.
Maar wist je dat je dat stofje ook aanmaakt wanneer je een heleboel (felle) kleuren bij elkaar ziet? Dat geluksgevoel kun je dus gewoon stimuleren met je meubels en accessoires.
Dopamine Dressing
De naam Dopamine Decor komt van de gelijknamige modetrend: Dopamine Dressing. Over deze term had Nikkie Plessen het vorig jaar uitgebreid in RTL Boulevard. Het is een manier van kleden waardoor je op sombere dagen, toch gewoon vrolijk wordt. Styliste Diana Theys is ook aan het woord. Zij vergelijkt de trend met een snoepjeswinkel. “Daar word je toch meteen vrolijk van! Dus waarom zou je jezelf niet zo kleden?”
Terug naar dat fijne gevoel
Waarom zou je het niet toepassen in je eigen interieur?! Roos Reedijk loodst je graag door de trend heen, want als er iemand gek is op kleur dan is het onze eigen Kopen Zonder Kijken-styliste wel.
Tip 1: bedenk welke kleuren jou dat feel good- gevoel geven. “Heb je een associatie bij een kleur? Bijvoorbeeld een herinnering aan een reis of een kleur in de natuur, van een bloem of van lekker eten? Combineer dan deze kleur met andere kleuren die je blij maken. Doe wat voor jou goed voelt!”
Eigenlijk gelden er dus geen regels bij deze kleurrijke trend. Maar Roos heeft wel een aantal voorbeelden van kleurencombinaties die het áltijd goed doen in een Dopamine Decor. Roze met oranje, aubergine met roze, blauw met oranje, beige met roze, of groen in combinatie met lichtroze, zijn haar favorieten.
Kies een basiskleur
Naast deze te gekke combinaties, is het volgens Roos wel van belang om één basiskleur te kiezen. Dat is vaak een wat neutralere kleur. “Trek deze basiskleur helemaal door in je interieur. Het liefst ook op plafonds, deuren en plinten. Wanneer je hier knalkleuren tegenover zet, wordt je interieur echt één geheel.”
Ben je meer fan van neutrale kleuren en voel jij je meer thuis bij woonstijlen als Japandi of Wabi Sabi? Dan past – volgens Roos – deze trend waarschijnlijk niet helemaal bij je. “Het is natuurlijk wel een happy color trend dus beige en andere veilige kleuren passen hier natuurlijk niet echt bij. Bij deze trend kies je niet voor veilig.”