alle ETF deadlines op een rijtje

Thierry de Graaf


Bitcoin (BTC) kon afgelopen week, en vooral gisteren, hard stijgen door hernieuwd vertrouwen in een bitcoin exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, in de VS. De ETF van Blackrock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, verscheen kort op de website van de Amerikaanse Depository Trust & Clearing Corporation.

Of daarmee een daadwerkelijke goedkeuring van een spot bitcoin-ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om de hoek staat, blijft echter de grote vraag.


🎁 Cadeautje: Nederlands bedrijf geeft iedereen deze maand 2 maanden gratis mining

  • Advertentie
  • Rollman Mining

Alle bitcoin ETF deadlines op een rijtje

In totaal zijn er 12 aanvragen voor een bitcoin-ETF ingediend bij de SEC door verschillende financiële instituties. Naast Blackrock gaat het om grote namen als ARK Invest, VanEck, Valkyrie, Wisdomtree en Grayscale.

Afgelopen week verliep de deadline voor een groot aantal van deze aanvragen. Althans de tweede deadline, er is nog een derde en zelfs een vierde. ETF-expert James Seyffart van Bloomberg heeft daarom alle aanvragen en deadlines op een rijtje gezet.

Twee momenten vallen in deze lijst op: medio januari 2024 en medio maart 2024. De SEC moet tegen die tijd een beslissing hebben genomen, de commissie mag haar beslissing dan niet langer meer uitstellen.

Momenteel lijkt de geschiedenis zich nog te herhalen. Enkele jaren geleden dienden ook een groot aantal bedrijven aanvragen voor een bitcoin-ETF bij de SEC in. Ook toen stelde de toezichthouder de beslissing telkens uit en wees alle aanvragen op het laatste moment af.

Druk op SEC neemt toe: kans van slagen lijkt groter dan ooit

Toch is de markt ervan overtuigd dat het ditmaal anders is. Deze keer doet namelijk het allergrootste financiële instituut ter wereld, Blackrock, mee met de race.

Blackrock heeft een opvallend hoge slaagkans als het gaat om ETF aanvragen bij de SEC. Daar komt bij dat de zogenaamde ’ticker’ van de Blackrock ETF al kort verscheen op de website van de Depository Trust & Clearing Corporation.

Dat zorgde voor een enorme koersstijging in de afgelopen dagen en de ticker lijkt inmiddels zelfs weer terug op de website te zijn. Inmiddels lijkt de ticker weer terug te zijn.

Daar komt bij dat de SEC onlangs de rechtszaak verloor tegen de enorme crypto vermogensbeheerder Grayscale. Volgens de rechter gaf de SEC onvoldoende reden om de aanvraag van Grayscale af te wijzen. Grayscale wil zijn enorme bitcoin fonds (GBTC) omzetten naar een ETF. De SEC moet nu de aanvraag opnieuw beoordelen.

Kortom, het is duidelijk dat de druk op de SEC wordt opgevoerd, maar de toezichthouder heeft nog meerdere maanden voordat de laatste deadline verstrijkt.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment