Alle 136 gegijzelde medewerkers gevangenissen vrij in Ecuador

Thierry de GraafGisteravond werd al bekend dat de bendes 41 personeelsleden van verschillende gevangenissen hadden vrijgelaten. Later in de nacht kwam het bericht dat in alle gevangenissen de gijzelingen waren gestopt.

Het gevangenispersoneel werd gegijzeld nadat president Daniel Noboa maandag het leger inzette tegen criminele bendes. Die reageerden door geweld te gebruiken als drukmiddel.

Zo viel een groep gewapende mannen een televisiestudio binnen tijdens de uitzending, zoals je in deze video ziet:

Een belangrijke aanleiding voor de uitbraak van de gewelddadigheden was de ontsnapping uit de gevangenis van de crimineel Adolfo Macias, bijgenaamd ‘Fito’. Het noodlijdende Ecuador is een belangrijke schakel in de uitvoer voor cocaïne die onder andere naar Nederland en België wordt gesmokkeld. Door de strijd om controle over de smokkelroutes van deze drugs is het moordcijfer enorm toegenomen.

Zeven doden

In Ecuador werd dinsdag de noodtoestand uitgeroepen na het oplaaien van het geweld. In verschillende gevangenissen in het land werden vervolgens medewerkers gegijzeld door de bendes.

Ordetroepen hebben sinds het begin van de opstand honderden mensen opgepakt die banden hebben met de criminele bendes in het land. Ook zegt de regering vuurwapens, munitie, explosieven, boten en voertuigen te hebben ingenomen.

Vijf vermoedelijke bendeleden en twee politieagenten zijn de afgelopen dagen omgekomen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment