Agent en verdachte doodgeschoten bij inval, België geschokt

Thierry de GraafDe gedode agent is 36 jaar oud. Van de twee gewonde agenten is er eentje levensgevaarlijk gewond geraakt, de ander is buiten levensgevaar. 

De dader verschanste zich in het pand en raakte ook levensgevaarlijk gewond. Hij is volgens plaatselijke media later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Geschokte reacties

De commisaris-generaal van de Belgische politie sprak op een persconferentie over een zwarte dag voor de politie en met name voor de speciale eenheden. Premier Alexander de Croo reageerde op het incident door het doden van agenten ‘verachtelijk’ te noemen. 

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden is geschokt en zei de politie te eren ‘die dag en nacht voor de veiligheid van de samenleving werkt’.

Zo’n vijftien leden van een speciale eenheid van de politie waren rond 06.30 naar de woning gegaan in verband met een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van de bewoner bij een criminele bende, drugshandel en illegale auto- en wapenhandel.

De schutter opende vrijwel meteen het vuur op de agenten die aan de deur stonden, daarbij ging het dus gruwelijk mis. 

Vaker dodelijke incidenten

De dood van de 36-jarige agent is zeker niet het enige dodelijke incident voor de Belgische politie in de recente geschiedenis. In de afgelopen tien jaar kwamen er tien agenten om het leven, de meeste van hen door ongelukken. 

In 2022 werd een agent doodgestoken bij het station Brussel-Noord. Grote verbijstering was er in 2018 toen in het centrum van Luik twee agentes, die beiden ook moeders waren, werden doodgeschoten door een crimineel.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment