61 mensen verdronken voor kust Libië na ongeluk met boot vol migranten

Thierry de GraafDe boot waarop ze zich bevonden, zou ongeveer 86 mensen hebben vervoerd. Een deel van de opvarenden zou door reddingswerkers in veiligheid zijn gebracht. 

Hoge golven

Volgens de IOM was het schip vertrokken vanuit de haven van Zuwara, ruim 100 km ten westen van de hoofdstad Tripoli en niet ver van de grens met Tunesië. Het zou niet bestand zijn geweest tegen de hoge golven op de Middellandse Zee.

Libië wordt gezien als onderdeel van de Centrale Middellandse Zeeroute, een traject dat migranten vaak kiezen om Europa te bereiken. In april constateerde Frontex, het Europese grensbewakingsagentschap, dat het aantal mensen die die route nemen, sterk was toegenomen: in de eerste drie maanden van dit jaar was een verdrievoudiging te zien ten opzichte van een jaar eerder.

Gevaarlijkste route ter wereld

De route is niet zonder gevaar: het traject vanuit voornamelijk Tunesië en Libië wordt door de IOM omschreven als de ‘gevaarlijkste maritieme oversteek ter wereld’. 

Volgens een woordvoerder van het IOM zijn bij de overtocht alleen al dit jaar minstens 2250 mensen om het leven gekomen. In diezelfde periode zijn in Italië 153.000 mensen aangekomen die waren vertrokken uit een van de twee landen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment